Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕιδικοί στο Attica Times: Τίθεται θέμα δημόσιας υγείας από τα νεκρά ψάρια...

Ειδικοί στο Attica Times: Τίθεται θέμα δημόσιας υγείας από τα νεκρά ψάρια – “Μας τελείωσαν” λένε επιχειρηματίες της Μαγνησίας

Της Ελευθερίας Σπυράκη


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν μέσω του Attica times ειδικοί για την οικολογική βόμβα που έχει σκάσει τις τελευταίες ημέρες  στον Βόλο με την υπόθεση των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό να παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε την Πέμπτη τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως και σε αυτές στη δημόσια υγεία.

Ο θαλάσσιος βιολόγος, Χρήστος Τακλής μιλώντας στο Attica Times κάνει λόγο για μία δύσκολη κατάσταση η οποία όπως επισημαίνει δεν θα τελειώσει με την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από τα νερα.

«Παλεύουμε με τον χρόνο γιατί δεν υπάρχει περίπτωση αν ξεκινήσουν οι βροχές να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Μία σειρά παραγόντων οδήγησε στην σημερινή κατάσταση όπως οι πλημμύρες στην Θεσσαλία, ωστόσο αυτό που έπαιξε καταληκτικό ρόλο ήταν το γεγονός ότι πέφτοντας η στάθμη της Κάρλα και έχοντας αναπαραχθεί και πολλαπλασιαστεί τα ψάρια, υπήρξε έλλειψη οξυγόνου που είχε ως συνέπεια τον θάνατο τους» αναφέρει ο κ. Τακλής.

Ταυτόχρονα ο κ. Τακλής αποδίδει λάθος χειρισμούς από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας και θέτει ζήτημα δημόσιας υγείας «Αν ανοίξουν το φράγμα στην Κάρλα και πέσουν τα νεκρά χέρια στον Παγασητικό θα επιδεινωθεί η κατάσταση. Πρέπει να γίνουν ενέργειες και μελέτες μόλις μαζευτούν τα ψάρια για να δούμε πόσο έχουν επηρεαστεί τα νερα από αυτή την κατάσταση.

“Ταφόπλακα” για τους επιχειρηματίες

Την ίδια ώρα επιχειρηματίες της Μαγνησίας κάνουν λόγο για τεράστια καταστροφή η οποία ξεκίνησε με την κακοκαιρία πέρσι και ολοκληρώθηκε με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.

“Από πέρυσι ένα χρόνο μετά την κακοκαιρία ο Βόλος και γενικότερα η Μαγνησία έπαθε πολλές καταστροφές, για να συνέλθει πέρασε ένας χρόνος. Εκεί που πάμε να ισσσοροπησουμε τον Μάιο και Ιούνιο εμφανίζεται το ζήτημα με τον Παγασητικό” αναφέρει ο πρόεδρος συλλόγου καταστημάτων εστίασης Μαγνησίας, Στέφανος Στεφάνου και συμπληρώνει “Περάσαμε ένα καλοκαίρι και η Μαγνησία για πολλούς αποτέλεσε έναν προβληματικό προορισμό. Ο τζίρος μας σε σχέση με πέρυσι έπεσε 50-70%. Για εμάς η τελευταία εξέλιξη αποτέλεσε ταφόπλακα.

Ο σύλλογος καταστημάτων εστίασης προχώρησε σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου ζητώντας να αποζημιωθεί για την ζημιά  που υπέστη.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τα νεκρά ψάρια στο Βόλο

Υπενθυμίζεται πως κατεπείγουσα έρευνα για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη.

Η εισαγγελική λειτουργός με έγγραφό της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί

Ζητά να διερευνηθεί, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο

Ενώ η εισαγγελική έρευνα για το τι χειρισμοί και λάθη μπορεί να οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι σε εξέλιξη, ο δήμος Βόλου και η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι… στα μαχαίρια, ανταλλάζοντας πυρά και κατηγορίες.

 



Ροη Ειδήσεων