Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΈλληνες του Λιβάνου στο Attica Times « Ζούμε κάθε μέρα το χάος...δεν...

Έλληνες του Λιβάνου στο Attica Times « Ζούμε κάθε μέρα το χάος…δεν είναι εύκολο να φύγουμε από την χώρα»

Της Ελευθερίας Σπυράκη

Με τον φόβο γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ζουν οι 3500 Έλληνες του Λιβάνου, με τους περισσότερους να βρίσκονται στη Βηρυτό και στο βόρειο τμήμα της χώρας, περιμένοντας την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Μιλώντας στο Attica Times o πάτερ Ιουστίνος περιγράφει την αγωνία που ζουν τα τελευταία εικοσιτετράωαρα όσοι ζουν στον Λίβανο, μη γνωρίζοντας τις θα φέρουν οι επόμενες ώρες. «Ζούμε πραγματικά στο χάος, ακούμε συνέχεια για απειλές. Σίγουρα έχει και φόβο και αμφιβολία ταυτόχρονα.

Αεροπορικές εταιρείες τώρα δεν έρχονται πια, δεν ξέρουμε τι θα γίνει» αναφέρει ο πάτερ Ιουστίνος.

«Η δική μας αγωνία είναι να μη χτυπηθεί το αεροδρόμιο

«Αυτή την τελευταία εβδομάδα έχουμε αγωνία, κάθε μέρα παρακολουθούμε τις ειδήσεις να δούμε αν έγινε απάντηση εκ μέρους του Λιβάνου στο Ισραήλ και περιμένουμε τι θα απαντήσει το Ισραήλ. Μπορεί να είμαστε συνηθισμένοι σε συνθήκες πολέμου παρόλα αυτά οι τελευταίες εξελίξεις μας προκαλούν τρόμο» λέει από την μεριά του ο Ζαχεμ Ιμάντ πρόεδρος του συνδέσμου Λιβάνιων αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων και σημειώνει «Ο κόσμος αναμένει να γίνουν πιο σοβαρά πράγματα. Η δική μας αγωνία είναι να μη χτυπηθεί το αεροδρόμιο και να μη χάσουμε επικοινωνία με τον κόσμο, εισαγωγές εξαγωγές, εισαγωγή πετρελαίου».

Πλέον όσοι ζουν στο νότιο Λίβανο κατευθύνονται προς Βηρυτό και βόρειο Λίβανο ενώ η πρεσβεία συνιστά σε όσους δεν έχουν υποχρεώσεις στην χώρα να την εγκαταλείψουν.

Ο Βασίλης Ομπέιντ ζει στον Λίβανο από το 1985, έχοντας μνήμες από τον πόλεμο του 2006 περιγράφει στο Attica Times τα οσα ζει τις τελευταίες ημέρες ενώ όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή «έχουμε πάρει μέτρα, τα νοσοκομεία είναι έτοιμα, η πυροσβεστική είναι έτοιμη, ο στρατός είναι έτοιμος. Ο μεγαλύτερος μας φόβος είναι σε περίπτωση που υπάρξει χτύπημα στην Βηρυτό να μη χτυπηθεί το αεροδρόμιο.

«Δεν είναι εύκολη απόφαση να σηκωθεί κάποιος και να φύγει»

Η απόφαση να φύγουν και να αφήσουν τη ζωή που δημιούργησαν εκεί τόσα χρόνια είναι δύσκολη, μάλιστα οι ίδιοι εμφανίζονται κατηγορηματικοί σε ένα τέτοιο σενάριο. «Είναι η χώρα μας, εγώ σαν παππάς μένω και θα μείνω σίγουρα. Έμεινα σε όλους τους πολέμους εδώ, θα φύγω τώρα;» αναρωτιέται ο πάτερ Ιουστίνος.

«Δεν είναι εύκολη απόφαση να σηκωθεί κάποιος και να φύγει από το μέρος που δουλεύει και που ζε,ι ελπίζουμε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Όπως έγινε το 2006 ελπίζουμε να μην ξαναγίνει πόλεμος σε όλη τη χώρα» ελπίζει και ο Ζαχεμ Ιμάντ

Σε ισχύ παραμένει η σύσταση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για αποφυγή επισκέψεων αλλά και την άμεση αναχώρηση  επισκεπτών από τη χώρα.



Ροη Ειδήσεων