Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΈρχεται καταβολή επιδομάτων για χρήση μέσω κάρτας - Όλες οι λεπτομέρειες

Έρχεται καταβολή επιδομάτων για χρήση μέσω κάρτας – Όλες οι λεπτομέρειες

Αλλάζει ο τρόπος καταβολής ορισμένων κοινωνικών επιδομάτων, τα οποία θα καταβάλλονται πλέον μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, το νέο σύστημα εντάσσεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και στοχεύει στην προστασία του συστήματος κοινωνικών παροχών από καταχρηστικές πρακτικές. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το σύνολο του επιδόματος στην προπληρωμένη κάρτα, με δυνατότητα ανάληψης έως και 50% του ποσού από ΑΤΜ, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται μόνο μέσω της κάρτας. Επίσης, θα παρέχονται κίνητρα, όπως χρηματικά βραβεία ή άλλα είδη, για όσους ξοδεύουν πάνω από το 50% του ποσού με την κάρτα.

Η αλλαγή αυτή αφορά διάφορα επιδόματα που χορηγούνται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), όπως τα επιδόματα ανεργίας και τέκνων.

Οι λεπτομέρειες του μέτρου θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των αρμόδιων υπουργών. Το έργο αυτό, με προϋπολογισμό 10,36 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

Για την εφαρμογή του νέου συστήματος, θα δημιουργηθεί ένα πληροφοριακό σύστημα που θα επιτρέπει τη συνεργασία των μητρώων της ΔΥΠΑ, του ΟΠΕΚΑ και των τραπεζών, ενώ η ΚΥΑ θα καθορίζει τις λεπτομέρειες των δημόσιων κληρώσεων που θα επιβραβεύουν τους δικαιούχους.

Τα επιδόματα που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το επίδομα ανεργίας και τα επιδόματα τέκνων και γέννησης. Εξαιρούνται ωστόσο ορισμένα επιδόματα, όπως τα αναπηρικά επιδόματα και οι ενισχύσεις για ανασφάλιστους υπερήλικες.

Αυτό το μέτρο αποσκοπεί στην απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας καταβολής κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο να βελτιωθεί η πρόσβαση των δικαιούχων και να γίνει πιο δίκαιη η διανομή τους μέσω εισαγωγής νέων κριτηρίων και κινήτρων για εργασία.



Ροη Ειδήσεων