Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΦωτιές στη βορειοανατολική Αττική - Συνεχείς αναζωπυρώσεις - 112 στη Νέα Μάκρη...

Φωτιές στη βορειοανατολική Αττική – Συνεχείς αναζωπυρώσεις – 112 στη Νέα Μάκρη – Συνεχής Εννημέρωση

Η Αττική αντιμετωπίζει έναν δεύτερο εφιάλτη εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής, 11 Αυγούστου. Το βράδυ βρέθηκε απανθρακωμένο πτώμα, πιθανόν μιας γυναίκας, μέσα σε κτίριο στο Πάτημα Χαλανδρίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών έχει βελτιωθεί, οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι και δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες σε περιοχές όπως ο Μαραθώνας, η Νέα Μάκρη, το Άνω Σούλι, ο Βαρνάβας και η Πεντέλη. Ιδιαίτερα στη Νέα Μάκρη, οι φλόγες πλησίασαν επικίνδυνα τα σπίτια στον οικισμό Ερυθρός, και λίγο μετά τις πέντε το πρωί στάλθηκε μήνυμα από το 112, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς τη Ραφήνα μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος. Οι αεροπορικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν με το πρώτο φως, με ρίψεις νερού από δύο αεροσκάφη. Η περιοχή παραμένει αποπνικτική λόγω των καπνών.

Ένας κάτοικος ανέφερε ότι γύρω στις δύο το πρωί, οι άνεμοι αναζωπύρωσαν δύο εστίες σε δυσπρόσιτο σημείο, που ενώθηκαν και κατευθύνθηκαν προς τα σπίτια, αγγίζοντας τις παρυφές ορισμένων ιδιοκτησιών. «Η περιοχή έχει εκκενωθεί από ηλικιωμένους και παιδιά. Μείναμε ελάχιστοι, όσοι μπορούσαμε. Η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη», δήλωσε σε δημοσιογράφο του ΕΡΤNews.

Το 112 είχε ήδη στείλει μηνύματα στους κατοίκους του Μαραθώνα, ζητώντας τους να απομακρυνθούν προς τη Νέα Μάκρη, και να βρίσκονται σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς.

Χθες το βράδυ, πυροσβέστες εντόπισαν σε κτίριο επαγγελματικής χρήσης, στην οδό Στρατονίκης στο Πάτημα Χαλανδρίου, απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας περίπου 60 ετών. Η άτυχη γυναίκα, που βρισκόταν εντός της βιοτεχνίας, δεν πρόλαβε να βγει εγκαίρως.

Οι ζημιές είναι εκτεταμένες στην περιοχή του Δέσι στον Γέρακα, όπου μεταξύ άλλων καταστράφηκε ένα εργοστάσιο ξυλουργείας και σπίτια. Στη Νέα Πεντέλη, αναφέρθηκαν αναζωπυρώσεις, με την πυρκαγιά να καταστρέφει ολοσχερώς το κλειστό γήπεδο και το δημοτικό σχολείο, ενώ ζημιές υπέστη και το γενικό λύκειο. Η φωτιά προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε πάνω από 100.000 στρέμματα, σπίτια και επιχειρήσεις, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να σώσουν τις περιουσίες των πολιτών.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων της Πολιτικής Προστασίας. Χθες έγιναν περιοδικά ρίψεις νερού από 35 εναέρια μέσα, συμπεριλαμβανομένων 17 αεροσκαφών και 18 ελικοπτέρων, εκ των οποίων τα τρία για τον συντονισμό. Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν και πάλι τις ρίψεις.



Ροη Ειδήσεων