Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΓάζα: Συνέχιση των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός - Αιματηρή επίθεση των...

Γάζα: Συνέχιση των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός – Αιματηρή επίθεση των εποίκων στη Δυτική Όχθη

Αργότερα σήμερα, αναμένεται η επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων στη Ντόχα, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή η εξέλιξη συμβαίνει μετά την αιματηρή επίθεση Εβραίων εποίκων σε ένα παλαιστινιακό χωριό στη Δυτική Όχθη, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη κατακραυγή, ακόμα και από την ισραηλινή πολιτική ηγεσία.

Η επίθεση στο χωριό Τζιτ, μεταξύ Νάμπλους και Καλκίλγια, οδήγησε στο θάνατο ενός ανθρώπου και στον σοβαρό τραυματισμό ενός άλλου. Το συμβάν καταδικάστηκε από την προεδρία των ΗΠΑ, ενώ ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, το χαρακτήρισε ως «πογκρόμ». «Καταδικάζω σθεναρά το αποψινό πογκρόμ στη Σαμάρεια», ανέφερε ο κ. Χέρτσογκ μέσω X, χρησιμοποιώντας την βιβλική ονομασία της περιοχής της Δυτικής Όχθης. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου επίσης καταδίκασε τις «απαράδεκτες» επιθέσεις.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι «δεκάδες Ισραηλινοί πολίτες, μερικοί φορώντας μάσκες», εισέβαλαν στο χωριό, πυρπόλησαν οχήματα και υποδομές και επιτέθηκαν με πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ. Στρατιώτες και συνοριοφύλακες απομάκρυναν τους πολίτες αυτούς από το χωριό και συνέλαβαν έναν εμπλεκόμενο στην επίθεση, τον οποίο παρέδωσαν στην ισραηλινή αστυνομία.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, το θύμα ήταν ο Μαχμούντ Κάντερ Σάντα, 23 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρες εποίκων. Ένας ακόμη Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα στο στήθος και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «αντιμετωπίζει σοβαρά τις ταραχές που σημειώθηκαν στο χωριό Τζιτ», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, προσθέτοντας πως «όσοι ευθύνονται για παράνομες πράξεις θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Ο ηγέτης του Λικούντ, που κυβερνά με τη στήριξη ακροδεξιών κομμάτων από τον Δεκέμβριο του 2022, πιέζει για επέκταση του εποικισμού στη Δυτική Όχθη, ενώ ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, διευκρίνισε ότι οι ταραχοποιοί δεν έχουν σχέση με τους εποίκους και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με το νόμο.

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, επίσης καταδίκασε την επίθεση. Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η βία έχει κλιμακωθεί στη Δυτική Όχθη, με τουλάχιστον 633 Παλαιστινίους και 18 Ισραηλινούς να έχουν σκοτωθεί. Ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης καταγγέλλεται από τον ΟΗΕ ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Στη Ντόχα, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε τη συνέχιση των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός, με τους μεσολαβητές από Κατάρ, Αίγυπτο και ΗΠΑ να εργάζονται για την απελευθέρωση ομήρων και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ανώτερα στελέχη της CIA, της Μοσάντ και της Σιν Μπετ συμμετέχουν στις συζητήσεις.

Η Χαμάς δεν συμμετέχει επίσημα στις διαπραγματεύσεις, αλλά εξέφρασε τη θέλησή της να συμμετάσχει εάν οι μεσολαβητές μπορέσουν να εξασφαλίσουν συμφωνία για ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, και απελευθέρωση ομήρων. Ωστόσο, η Χαμάς απαιτεί συνολική κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας θα αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, καθώς ο κίνδυνος ευρείας κλίμακας στρατιωτικής κλιμάκωσης έχει αυξηθεί μετά τη δολοφονία ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.



Ροη Ειδήσεων