Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑσφάλειαΓιατί σβήνουν οι διαβάσεις των πεζών στο κέντρο της Αθήνας;

Γιατί σβήνουν οι διαβάσεις των πεζών στο κέντρο της Αθήνας;

Του Κίμωνα Λογοθέτη

 

Οι διαβάσεις πεζών στο κέντρο της Αθήνας, ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, έχουν γίνει αντικείμενο προβληματισμού λόγω της σταδιακής φθοράς και της απώλειας ορατότητάς τους. Το φαινόμενο αυτό, που θέτει σε κίνδυνο την προσβασιμότητα των πεζών, ιδιαίτερα των ΑμεΑ και αυξάνει την πιθανότητα ατυχημάτων, προκαλεί ανησυχία τόσο στους κατοίκους όσο και στους τουρίστες.

Γιατί όμως σβήνουν οι διαγραμμίσεις;

Οι διαγραμμίσεις των διαβάσεων πεζών ανατίθενται σε αναδόχους δημοσίων έργων, έπειτα από διαγωνιστικές διαδικασίες που οργανώνονται από τους τοπικούς φορείς, όπως ο Δήμος ή η Περιφέρεια. Με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, ορίζεται η επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής του έργου, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σωστή εκτέλεση σύμφωνα με τις εθνικές τεχνικές προδιαγραφές.

Οι προδιαγραφές αυτές καθορίζουν σαφώς τις απαιτήσεις για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις διαγραμμίσεις. Τα υλικά αυτά πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές φωτεινότητας, αντανακλαστικότητας και αντιολισθηρότητας, ώστε οι διαβάσεις να είναι ορατές και ασφαλείς για τους πεζούς. Ταυτόχρονα , τα υλικά (χρώματα) πρέπει να συνοδεύονται από τα κατάλληλα πιστοποιητικά δοκιμών, σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΝ 1824: 1998 ή ΕΝ 13197.

Ωστόσο, όταν οι ανάδοχοι χρησιμοποιούν υποδεέστερα υλικά που δεν πληρούν τις απαιτούμενες εθνικές τεχνικές προδιαγραφές , οι διαγραμμίσεις φθείρονται πολύ πιο γρήγορα. Χάνουν την αρχική τους φωτεινότητα και αντοχή, με αποτέλεσμα να σβήνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάνοντας τις διαβάσεις αόρατες για τους οδηγούς.

Ποια είναι η ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών;

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ή της Περιφέρειας έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι οι διαγραμμίσεις εκτελούνται σωστά και με τα κατάλληλα υλικά. Η επιτροπή παραλαβής πρέπει να ελέγχει τα υλικά και να διαπιστώνει ότι τηρούνται οι εθνικές τεχνικές προδιαγραφές. Σε περίπτωση που οι διαγραμμίσεις δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις κατά τον χρόνο εγγύησης, ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να επαναλάβει τη διαδικασία με δικά του έξοδα.

Επιπλέον, οι αρμόδιοι μηχανικοί των υπηρεσιών πρέπει να διενεργούν τακτικούς ελέγχους, τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα, για να διαπιστώνουν την κατάσταση των διαβάσεων πεζών και να προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες για τη διασφάλιση της ορατότητάς τους. Σε περίπτωση που έχει λήξει η εγγύηση και η διάβαση δεν είναι ευδιάκριτη, η υπηρεσία πρέπει να μεριμνήσει άμεσα για την επαναδιαγράμμιση.

Η σωστή συντήρηση των διαβάσεων πεζών είναι κρίσιμη για την ασφάλεια και την προσβασιμότητα των πολιτών στην Αθήνα. Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι τα έργα διαγράμμισης εκτελούνται με υλικά υψηλής ποιότητας και ότι οι διαβάσεις παραμένουν ευδιάκριτες και λειτουργικές, προστατεύοντας έτσι τη ζωή και την ασφάλεια των πεζών. Η τακτική παρακολούθηση και οι άμεσες διορθωτικές ενέργειες είναι απαραίτητες για την επίλυση του προβλήματος και τη βελτίωση της καθημερινής μετακίνησης στην πόλη.

*Χαρακτηριστικές εικόνες διαβάσεων πεζών στο Σύνταγμα:

 

 



Ροη Ειδήσεων