Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΗ Αττική αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή λειψυδρία - Έρχονται έκτακτα μέτρα

Η Αττική αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή λειψυδρία – Έρχονται έκτακτα μέτρα

«Στερεύουν» τα αποθέματα νερού που καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η λειψυδρία και η ανομβρία συνεχίζονται.

Οι εικόνες από τη λίμνη του Μόρνου και την Υλίκη είναι αποκαρδιωτικές. Οι υδάτινοι τροφοδότες της Αττικής στερεύουν με το λεκανοπέδιο να βρίσκεται σε συναγερμό.

Η βασική πηγή υδροδότησης της Αττικής είναι η λίμνη Μόρνου, η στάθμη της οποίας υποχωρεί συνεχώς. Τα αποθέματα νερού στο Μόρνο επαρκούν για έναν μόλις χρόνο.

Η ΕΥΔΑΠ θέτει άμεσα σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο, ενεργοποιώντας συμπληρωματικές πηγές υδροδότησης. Επιστρατεύονται για πρώτη φορά τα αποθέματα των ταμιευτήρων της λίμνης Υλίκης η οποία έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται έδω και 15 χρόνια, αλλά και οι γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα, βόρεια της Πάρνηθας. Όμως και εκεί το νερό λιγοστεύει. Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 η στάθμη του νερού υποχώρησε κατά τουλάχιστον 3 μέτρα. Έκταση άλλοτε καλυμμένη με νερό σήμερα θυμίζει έρημη γη.

Η υδρολόγος Ελισάβετ Φελώνη μίλησε στο MEGA και εξήγησε πως οι πιθανότητες για τα αποθέματα νερού να αυξηθούν είναι ελάχιστες αν όχι μηδαμινές:

«Όταν δεν βρέχει, άρα δεν υπάρχει προοπτική να αυξηθούν τα αποθέματα και ταυτόχρονα από την Υλίκη έχουμε και τις υπόγειες διαφυγές και την εξάτμιση, λόγω των συνθηκών του τελευταίου διαστήματος, αλλά και μια διαρκή απόληψη, εφόσον έχει ενσωματωθεί τώρα στο δίκτυο, καταλαβαίνετε ότι διαρκώς θα μειώνονται τα αποθέματα», είπε χαρακτηριστικά.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια από τις σοβαρότερες κρίσεις λειψυδρίας μετά από αυτήν της δεκαετίας του 1990. Για αυτόν τον λόγο πέρα από το έκτακτο σχέδιο με την αξιοποίηση του Μαραθώνα και γεωτρήσεων, όπως αυτή της Μαυροσουβάλας, εξετάζονται και άλλα μέτρα.



Ροη Ειδήσεων