Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΗ Χεζμπολάχ επιτέθηκε με drones και πυραύλους στο Ισραήλ - Ποιος διαδέχεται...

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με drones και πυραύλους στο Ισραήλ – Ποιος διαδέχεται το Χανίγια

Σήμερα (06.08.2024), η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε νέα επίθεση με drones και πυραύλους εναντίον δύο στρατιωτικών στόχων στην πόλη Άκρε, στο βόρειο Ισραήλ.

Αν και αυτή η επίθεση εντείνει περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η Χεζμπολάχ ανέφερε πως δεν αποτελεί αντίποινο για τη δολοφονία του διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, από το Ισραήλ στη Βηρυτό την προηγούμενη εβδομάδα.

Η οργάνωση έχει δεσμευτεί να πάρει εκδίκηση.

«Οι επιθέσεις έπληξαν με ακρίβεια τους στόχους τους και προκάλεσαν απώλειες», δήλωσε η Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τους Times of Israel, δύο άτομα τραυματίστηκαν, με τον έναν να είναι σε κρίσιμη κατάσταση, από επίθεση με drone στην κοντινή πόλη Μαζρά’α.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως ανίχνευσαν πολλαπλά εχθρικά drones να εισέρχονται από τον Λίβανο, ένα εκ των οποίων αναχαιτίστηκε. Αρκετοί άμαχοι τραυματίστηκαν στην παράκτια πόλη Ναχαρίγια. Οι πρώτες εικόνες από το σημείο δείχνουν έναν κρατήρα κοντά σε στάση λεωφορείου σε κεντρικό δρόμο έξω από την πόλη.

«Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν γύρω από την Άκρε, αλλά αποδείχθηκε εσφαλμένος συναγερμός. Η Πολεμική Αεροπορία έπληξε δύο εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο», πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα σήμερα, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν σε πλήγμα σε κατοικία στην πόλη Μαϊφαντούν του Λιβάνου. Πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, αν και η οργάνωση δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει εκτραχυνθεί. Ο κόσμος παρακολουθεί τις κινήσεις του Λιβάνου και του Ιράν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ και του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Μοχαμάντ Ισμαήλ Νταρουίς θα αναλάβει προσωρινά τη θέση του Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και θα ηγηθεί του παλαιστινιακού κινήματος μέχρι τις νέες εκλογές. Ο Νταρουίς ζει στο Κατάρ.

Η επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή οδήγησε τις αεροπορικές εταιρείες Air France και Transavia France να παρατείνουν την αναστολή των πτήσεων από το Παρίσι προς τη Βηρυτό έως τις 8 Αυγούστου. Οι πτήσεις είχαν διακοπεί από τις 29 Ιουλίου και θα επαναληφθούν μόνο αν βελτιωθεί η κατάσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Air France. Η απόφαση ισχύει και για την Transavia.

Άλλες αεροπορικές εταιρείες έχουν επίσης σταματήσει τις πτήσεις προς τη Βηρυτό λόγω του φόβου για ενδεχόμενο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Η γερμανική Lufthansa ανέστειλε τις πτήσεις έως τις 12 Αυγούστου. Η Air France διευκρινίζει ότι οι πτήσεις μεταξύ Παρισιού και Τελ Αβίβ συνεχίζονται κανονικά. Η ITA Airways από το Μιλάνο ανακοίνωσε επίσης παράταση αναστολής πτήσεων από και προς το Τελ Αβίβ έως τις 8 Αυγούστου, ενώ η αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό ισχύει μέχρι σήμερα.



Ροη Ειδήσεων