Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑσφάλειαΗ εξέλιξη της κακοκαιρίας - Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας – Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτη προειδοποίηση για έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες που αναμένονται σήμερα και αύριο σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, οι καταιγίδες θα συνεχιστούν σήμερα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, και πιθανώς στην κεντρική Μακεδονία και τη δυτική Θεσσαλία. Αύριο, βροχές και καταιγίδες αναμένονται στη Μακεδονία, τη Θράκη και ενδεχομένως στη Θεσσαλία.

Ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν ήδη πλήξει τη δυτική και βόρεια Ελλάδα, με έντονα προβλήματα να σημειώνονται στα Γιάννενα, όπου πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια, ξεκόλλησαν στέγες, και έπεσαν δέντρα. Στη βόρεια Ελλάδα, οι δρόμοι πλημμύρισαν και κεραυνοί προκάλεσαν διακοπές ρεύματος σε χωριά της Πέλλας, ενώ προκάλεσαν και πυρκαγιές. Στην Κέρκυρα, δρόμοι πλημμύρισαν στο Λιστόν και την Πλατεία Σπιανάδα, με προβλήματα στις πτήσεις λόγω των κεραυνών. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν οι καλλιέργειες στο Καλονέρι Κοζάνης.

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του ΕΡΤNews, Νικολέτα Ζιακοπούλου, η κακοκαιρία, αν και σύντομη, είναι δυνητικά επικίνδυνη, με το βόρειο Ιόνιο να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανησυχία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της θάλασσας, που δημιουργούν έντονες καιρικές συνθήκες. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία, με μηνύματα από το 112 να έχουν αποσταλεί σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Χθες το απόγευμα, πυκνό χαλάζι έπληξε την Κοζάνη για δεύτερη μέρα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες. Στην Κέρκυρα, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και διακοπές ρεύματος, ενώ καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων σημειώθηκαν λόγω των κεραυνών. Σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν στα Ιωάννινα από τη σφοδρή καταιγίδα, με στέγες να αποκολλώνται και σπίτια να πλημμυρίζουν.

Δεκάδες χωριά στην Αλμωπία Πέλλας έμειναν χωρίς ρεύμα εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ πυρκαγιές προκλήθηκαν από κεραυνούς σε διάφορες περιοχές. Οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να συνεχιστούν.



Ροη Ειδήσεων