Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΗ Ρωσία βομβαρδίζει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Ουκρανία με πυραύλους και...

Η Ρωσία βομβαρδίζει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Ουκρανία με πυραύλους και drones

Η Ρωσία πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλαπλές επιθέσεις με πυραύλους και drones, στοχεύοντας το Κίεβο και άλλες περιοχές, σύμφωνα με τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις νωρίς την Τρίτη, μία μέρα μετά τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μόσχα από την έναρξη του πολέμου.

Το Κριβί Ριχ, το Κίεβο, καθώς και περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ουκρανίας, βρέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για αεροπορικές επιθέσεις σχεδόν όλη τη νύχτα.

Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν νωρίς το πρωί για την πορεία ρωσικών βομβαρδιστικών και drones προς την Ουκρανία, κηρύσσοντας συναγερμό σε μεγάλο μέρος της χώρας, μετά από εκτεταμένα ρωσικά χτυπήματα στις ενεργειακές υποδομές.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανέφερε μέσω Telegram ότι βομβαρδιστικά Τουπόλεφ Tu-95MS απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Ένγκελς στη νοτιοδυτική Ρωσία, με πυραύλους που αναμένονταν να εισέλθουν στον ουκρανικό εναέριο χώρο μέσα σε περίπου δύο ώρες. Επίσης, ανέφερε ότι drones κατευθύνονταν προς την Ουκρανία.

Τα συστήματα αεράμυνας της περιοχής του Κιέβου ενεργοποιήθηκαν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones που στόχευαν την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την τοπική στρατιωτική διοίκηση μέσω Telegram.

Δημοσιογράφοι του Reuters και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στο Κίεβο ακούστηκαν τρεις διαδοχικές εκρήξεις, χωρίς να είναι σαφές αν προκλήθηκαν από καταρρίψεις στόχων ή από πλήγματα.

Το ακριβές μέγεθος των επιθέσεων δεν ήταν άμεσα γνωστό, και το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Στην Κριβί Ριχ, ένα ξενοδοχείο δέχτηκε πλήγμα από ρωσικό πύραυλο, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό τεσσάρων, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, Ολεξάντρ Βίλκουλ, μέσω Telegram. Ο περιφερειάρχης της Ντνίπρο, Σερχίι Λίσακ, δήλωσε ότι η υποδομή καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η Δευτέρα χαρακτηρίστηκε από την πιο εκτεταμένη επίθεση του πολέμου, με τη Ρωσία να εκτοξεύει πάνω από 200 πυραύλους και drones, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων και σοβαρές ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού γενικού επιτελείου αεροπορίας, Μικόλα Όλεστσουκ. Αναφέρθηκαν επίσης εκτεταμένες διακοπές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 102 από τους 127 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν και 99 από τα 109 drones, ανέφερε ο Όλεστσουκ μέσω Telegram. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, δήλωσε ότι υποδομές σε 15 περιφέρειες υπέστησαν ζημιές, ενώ ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε τις «μεγάλες ζημιές στον ενεργειακό τομέα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τη «φρικτή» αυτή επίθεση της Ρωσίας και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπλέον ενεργειακό εξοπλισμό για την αποκατάσταση του δικτύου της Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα πλήγματα της Δευτέρας έπληξαν «όλους τους προγραμματισμένους στόχους» στις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.



Ροη Ειδήσεων