Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΙσραήλ: Ξεκίνησαν τα αντίποινα από τη Χεσμπολάχ με 320 πυραύλους και drones...

Ισραήλ: Ξεκίνησαν τα αντίποινα από τη Χεσμπολάχ με 320 πυραύλους και drones – Προηγήθηκαν προληπτικά χτυπήματα των Ισραηλινών

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η «πρώτη φάση των αντιποίνων» για τη δολοφονία του υψηλόβαθμου στελέχους Φουάντ Σουκρ, η οποία συνέβη τον περασμένο μήνα από ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Βηρυτό. Η οργάνωση, που υποστηρίζεται από το Ιράν, ανέφερε ότι έπληξε 11 ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις, εκτόξευσε περισσότερους από 320 πυραύλους και έστειλε drones πάνω από το βόρειο Ισραήλ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι χιλιάδες πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ, μερικοί από τους οποίους στόχευσαν το κεντρικό Ισραήλ, αν και οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν. Υπάρχει συζήτηση στο Ισραήλ για πιθανό πόλεμο στο βόρειο μέτωπο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κώστα Κωνσταντίνου.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση με drones, ενώ το πρωί της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι προχώρησε σε προληπτικά πλήγματα στον Λίβανο, προκειμένου να αποτρέψει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας από τη Χεζμπολάχ. Ο εκπρόσωπος του IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, ανέφερε ότι οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο να εξαλείψουν τις απειλές εναντίον ισραηλινών πολιτών.

Σειρήνες ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ και οι πολίτες κλήθηκαν να καταφύγουν σε ασφαλείς περιοχές. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 48 ώρες, ενώ το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας θα συνεδριάσει το πρωί. Πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν καθυστέρησαν, με το αεροδρόμιο να επαναλειτουργεί στις 7:00 το πρωί. Επίσης, έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις συγκεντρώσεις από το κεντρικό Ισραήλ προς τα βόρεια, ενώ οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εργασίες κοντά σε προστατευμένες περιοχές είναι επιτρεπτές.



Ροη Ειδήσεων