Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚαιρόςΚαιρός: Ισχυρές καταιγίδες και κεραυνοπτώσεις - Πότε εξασθενούν - Οδηγίες προστασίας

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες και κεραυνοπτώσεις – Πότε εξασθενούν – Οδηγίες προστασίας

Ο καιρός άρχισε να επιδεινώνεται, με μια ισχυρή καταιγίδα να πλήττει και την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής (30/08/2024). Οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν ασταθείς σε μεγάλο μέρος της χώρας μέχρι αύριο, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες και τα τοπικά μπουρίνια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30-33 °C στα ηπειρωτικά και από 29-32 °C στις νησιωτικές περιοχές, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τα 4-5 μποφόρ, με πιθανότητα ισχυρών ριπών κατά τη διάρκεια των καταιγίδων.

Χθες, τα καιρικά φαινόμενα ήταν έντονα στη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, με εκατοντάδες κεραυνούς. Στα Γεράνια Όρη στα Μέγαρα, ξέσπασε πυρκαγιά από κεραυνό, ενώ στη Θεσσαλονίκη, το μπουρίνι προκάλεσε προβλήματα στον Λαγκαδά, με την πυροσβεστική να δέχεται πολλές κλήσεις για κοπές δέντρων.

Πού αναμένονται καταιγίδες σήμερα και το Σάββατο

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες θα παραμείνουν πάνω από τη χώρα μας μέχρι το Σάββατο (31-08-24), επηρεάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, συνοδευόμενες από κεραυνούς και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Αναλυτικά:

Σήμερα Παρασκευή (30-08-24), ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Ήπειρο, Θεσσαλία, Εύβοια και πιθανώς στις Σποράδες.

Αύριο Σάββατο (31-08-24), ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν το πρωί στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια, ενώ το μεσημέρι και απόγευμα στην Πελοπόννησο, Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και πιθανώς στην Ήπειρο και Μακεδονία.

Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενίσουν από την Κυριακή.

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία για τους πολίτες:

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, περιφέρειες και δήμους ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας από τους κινδύνους που προκύπτουν από τα έντονα φαινόμενα. Συγκεκριμένα, προτείνεται να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν, να βεβαιώνονται ότι τα λούκια και οι υδρορροές δεν είναι φραγμένα, να αποφεύγουν τη διάσχιση χειμάρρων και ρεμάτων, να αποφεύγουν εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες κοντά σε θάλασσα κατά τη διάρκεια των καταιγίδων, να προστατεύονται κατά τη διάρκεια χαλαζόπτωσης, να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα και άλλες επικίνδυνες περιοχές.

Σε περίπτωση έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, αν βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο, να αποφεύγουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών και τηλεφώνων, να αποσυνδέουν τηλεοράσεις και να μην αγγίζουν σωληνώσεις υδραυλικών. Αν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, να αναζητούν καταφύγιο και να αποφεύγουν περιοχές με ψηλά δέντρα και χαμηλά εδάφη, καθώς και να απομακρύνονται από μεταλλικά αντικείμενα και υδάτινες μάζες.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. και την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για οδηγίες αυτοπροστασίας.



Ροη Ειδήσεων