Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚαιρόςΚαιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες -Σε ποιες περιοχές...

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες -Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει

Σε εξέλιξη είναι η επέλαση της κακοκαιρίας που έφερε βροχές, καταιγίδες κι ανέμους σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, κατά την πρώτη ημέρα της αστάθειας παρατηρήθηκε έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης ημέρας αστάθειας στη χώρα, με αναφορές για πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo, το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος υετού έως τις 18:00 περίπου της Πέμπτης 29/08, καταγράφηκε στο Καλέντζι Αχαΐας και είναι ίσο με 56 χιλιοστά. Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινόμενων είναι ότι τα 38.4 χιλιοστά έπεσαν σε μόλις 30 λεπτά της ώρας.

Την ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα κατέγραψε ο Lightning Imager του δορυφόρου MTG-I1. Στον Χάρτη 2 σημειώνονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 15:30 UTC (18:30 ώρα Ελλάδας). Όπως προκύπτει από αυτόν, καταγράφηκαν 19.580 εκκενώσεις, 18.587 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 933 πάνω από τη θάλασσα.

Κακοκαιρία: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς μέχρι το Σάββατο

Σύμφωνα με το Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, η αστάθεια θα φέρει καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς μέχρι και το Σάββατο.

Πιο συγκεκριμένα, ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο και θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού από σήμερα Πέμπτη (29/8/24) μέχρι και το Σάββατο (31/8/24) στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Η ανάλυση του Θοδωρή Κολλυδά για τον καιρό της «Ψυχρής Λίμνης»

Παράλληλα, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολλυδάς, έκανε μια ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter) εξηγώντας το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» που έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει τη χώρα.

«Οι αέριες μάζες του ανώτερου χαμηλού (που περικλείονται στους παρακάτω χάρτες από την κόκκινη καμπύλη με θερμοκρασίες χαμηλότερες των -10°C) έρχονται σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες μάζες στα κατώτερα στρώματα. Η αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας, ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus- Cb). Ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται άλλωστε και οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτός είναι ο καιρός της Ψυχρής Λίμνης», έγραψε χαρακτηριστικά.



Ροη Ειδήσεων