Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΚατακαίει τη Βορειοανατολική Αττική η φωτιά: Εκκένωση Νέας Πεντέλης, σε επιφυλακή για...

Κατακαίει τη Βορειοανατολική Αττική η φωτιά: Εκκένωση Νέας Πεντέλης, σε επιφυλακή για το Καπανδρίτι

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Βαρνάβα και έχει επεκταθεί στη βορειοανατολική Αττική. Η φωτιά πέρασε στο Πεντελικό όρος, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να λαμβάνουν ειδοποιήσεις από το 112 για να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πριν από λίγο, στάλθηκε μήνυμα για εκκένωση της Νέας Πεντέλης προς Χαλάνδρι. Το Γραμματικό αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, τόσο στο δάσος όσο και σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση κοντά σε κατοικίες.

Συνολικά 510 πυροσβέστες επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα με τη βοήθεια εναέριων μέσων, ενώ η αστυνομία παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο. Τη νύχτα, μεταξύ 10 το βράδυ και 4 το πρωί, απομακρύνθηκαν 180 κάτοικοι, αριθμός που αυξήθηκε σε πάνω από 250 κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαδόπουλο, δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στο Γραμματικό, ενώ στον Βαρνάβα αρκετά σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές.

Η φωτιά έχει φτάσει σε πυκνό δάσος στο Καπανδρίτι, κινείται προς τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής και προς την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, ενώ επικρατούν δυνατοί άνεμοι. Στο Νταού Πεντέλης, οι φλόγες έχουν καταστρέψει σπίτια και η περιοχή έχει σχεδόν εκκενωθεί. Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των κατοίκων, η φωτιά συνεχίζει να απειλεί κατοικίες.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Βαρνάβα, πέρασε από το Γραμματικό, τη Νέα Μάκρη, την Πεντέλη, το Ντράφι και την Καλλιτεχνούπολη, με τα μέτωπα να εκτείνονται σε ακτίνα χιλιομέτρων. Οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς. Στα κύρια μέτωπα του Γραμματικού και της Καλλιτεχνούπολης, υπάρχει βελτίωση της κατάστασης στις περιοχές Βαρνάβα, Διόνυσο και Μικροχώρι.

Νέα μηνύματα από το 112 καλούν τους κατοίκους σε διάφορες περιοχές να απομακρυνθούν προς ασφαλείς περιοχές. Η αστυνομία ελέγχει κάθε κατοικία για να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί, ενώ ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Γίνονται επίσης προσπάθειες για τη διάσωση των ζώων, με χώρους υποδοχής να λειτουργούν στους Δήμους Μαραθώνα και Διονύσου. Έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα για τη διαμονή των πληγέντων και τις μετακινήσεις των επιβατών από το λιμάνι του Λαυρίου, ώστε να διευκολυνθούν οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις.



Ροη Ειδήσεων