Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΚαζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή - Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και...

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή – Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Χεσμπολάχ – Συσσώρευση Αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται, καθώς το Ιράν και οι σύμμαχοί του ετοιμάζονται να αντιδράσουν στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, για την οποία κατηγορείται το Ισραήλ, δημιουργώντας ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχος του Ισραήλ, ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν από τον Λίβανο -όπου εδρεύει η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ- και οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν πτήσεις.

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ του στρατιωτικού αρχηγού της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, οδήγησε σε απειλές εκδίκησης από το Ιράν και τους συμμάχους του, γνωστούς ως “άξονας της αντίστασης”. Οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν σε Λίβανο, Υεμένη, Ιράκ και Συρία συμμετέχουν ήδη στον σχεδόν δεκάμηνο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Το Σάββατο, το Ισραήλ αντάλλαξε πυρά με τη Χεζμπολάχ, πραγματοποίησε επιδρομή στη Δυτική Όχθη και έπληξε σχολικό συγκρότημα στη Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 άτομα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σχολεία-καταφύγια εκτοπισμένων στη Γάζα έχουν πληγεί επανειλημμένα, με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που η Χαμάς αρνείται.

Ο Χανίγια κηδεύτηκε την Παρασκευή στο Κατάρ, όπου ζούσε. Το Ισραήλ, κατηγορούμενο από τη Χαμάς και το Ιράν για την επίθεση, δεν έχει σχολιάσει. Το Ιράν ζήτησε από τη Χεζμπολάχ να επεκτείνει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ, στοχεύοντας και μη στρατιωτικούς στόχους.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή για την προστασία του προσωπικού και την υποστήριξη του Ισραήλ, στέλνοντας το USS Abraham Lincoln και άλλα πλοία και μαχητικά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ιράν θα υποχωρήσει, αν και δεν ήταν βέβαιος.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι περίπου 30 βλήματα εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο, με τα περισσότερα να καταρρίπτονται.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Μαρόκο, την Ιορδανία και την Τουρκία κατά της δολοφονίας του Χανίγια και σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους.

Δυτικές μυστικές υπηρεσίες αναμένουν ιρανική επίθεση στις 12-13 Αυγούστου, με την πιθανότητα να γίνει νωρίτερα. Υπάρχει ανησυχία για επιθέσεις από Ιράν και συμμάχους του σε Υεμένη, Ιράκ ή Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε με τους ομολόγους του από Γαλλία και Βρετανία, τονίζοντας την ανάγκη αυτοσυγκράτησης.

Η βία έχει κλιμακωθεί και στη Δυτική Όχθη, με ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές να σκοτώνουν εννέα άτομα. Ο στρατός δήλωσε ότι στόχευσε τρομοκρατικούς πυρήνες.

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές και εκτοπισμούς, με τον ΟΗΕ να αναφέρει επιδείνωση των συνθηκών δημόσιας υγείας και σχεδόν 40.000 κρούσματα ηπατίτιδας Α από την έναρξη του πολέμου.



Ροη Ειδήσεων