Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΚηφισός: Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναλαμβάνει δράση με στόχο την επαναφορά της κανονικότητας...

Κηφισός: Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναλαμβάνει δράση με στόχο την επαναφορά της κανονικότητας στην Αττική

Ο Περιφερειάρχης Αττικής αντιμετωπίζει με σοβαρότητα ουσιαστικά και χρόνια προβλήματα που είχαν παραμεληθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις. Σε αντίθεση με τις παλαιότερες πρακτικές, οι οποίες επικεντρώνονταν σε έργα βιτρίνας και επιφανειακές λύσεις χωρίς να επιφέρουν ουσιαστικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Ο Χαρδαλιάς είναι αποφασισμένος να δώσει καθημερινή μάχη για την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων που ταλανίζουν την περιφέρεια. Η πρόσφατη επιχείρηση καθαρισμού του Κηφισού ποταμού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας αυτής προσέγγισης. Το έργο αυτό έρχεται να διορθώσει δεκαετίες αδιαφορίας και αμέλειας, καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν γίνει ουσιαστικές ενέργειες για τη συντήρηση και καθαρισμό των σκεπασμένων τμημάτων του ποταμού, αφήνοντας την περιοχή ευάλωτη σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε για πρώτη φορά σε έναν ολοκληρωμένο και βαθύ καθαρισμό του Κηφισού ποταμού, δίνοντας έμφαση στα σκεπασμένα τμήματα του ποταμού, τα οποία είχαν παραμεληθεί για πολλά χρόνια. Ο καθαρισμός αυτός είναι ζωτικής σημασίας, καθώς τα συγκεκριμένα τμήματα έχουν συσσωρεύσει τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, όπως λάστιχα, έπιπλα και σωλήνες, γεγονός που τα καθιστά επικίνδυνα τόσο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής όσο και για τη δημόσια υγεία.

Η απερχόμενη διοίκηση του κ. Πατούλη μάλλον καθάριζε μόνο «όσα βλέπει η πεθερά»!
Ο διευθυντής τεχνικών έργων της Περιφέρειας Αττικής, κ. Κύρκος, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για τον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού. Σύμφωνα με τον κ. Κύρκο, οι προηγούμενες διοικήσεις επικεντρώνονταν μόνο στον καθαρισμό των ανοιχτών τμημάτων του ποταμού, αφήνοντας τα υπόγεια τμήματα παραμελημένα και γεμάτα απορρίμματα.
Η αδιαφορία αυτή, είχε σοβαρές συνέπειες, καθώς τα υπόγεια τμήματα του ποταμού είχαν μετατραπεί σε χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων από ασυνείδητους πολίτες. Αυτή η κατάσταση καθιστούσε την περιοχή ευάλωτη σε πλημμυρικά φαινόμενα και αύξανε τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την περιβαλλοντική ασφάλεια. Σύμφωνα με την αυτοψία των Attica times, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές φθορές στον πυθμένα, με αποτέλεσμα σε αρκετά σημεία να εξέχει ο οπλισμός του σκυροδέματος (μπετόβεργες) και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο του καθαρισμού.

Οι μπετόβεργες θα πρέπει να αφαιρεθούν γιατί συγκρατούν τα σκουπίδια,όμως αυτό είναι αρκετά δύσκολο να γίνει γιατί ο πυθμένας έχει νερό. Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, υπό τον Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, αποφάσισε να αντιμετωπίσει άμεσα αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι η απόφαση να προχωρήσουν στον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού δεν ήταν απλώς αναγκαία, αλλά επιβεβλημένη από την ευθύνη που έχουν απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον. Υπογράμμισε επίσης ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα τμήματα αυτά ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και απαιτούσε άμεσες δράσεις, ειδικά ενόψει των προκλήσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η επιχείρηση καθαρισμού, η οποία περιλαμβάνει τα σκεπασμένα τμήματα του ποταμού μήκους 8,6 χιλιομέτρων, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και έχει προϋπολογισμό 1.242.987 ευρώ. Το έργο αυτό είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση των υδάτινων πόρων και των υποδομών του λεκανοπεδίου, με στόχο την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τους κατοίκους της περιοχής.



Ροη Ειδήσεων