Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήTop ΕπικαιρότηταΖωντανά - Νύχτα αγωνίας για την Αττική: Φωτιά στο Βαρνάβα. Σε 3...

Ζωντανά – Νύχτα αγωνίας για την Αττική: Φωτιά στο Βαρνάβα. Σε 3 γραμμές άμυνας σε Μικροχώρι, Γραμματικό και Σταμάτα

Μια μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αττική, ξεκινώντας το μεσημέρι από αγροτοδασική περιοχή στον Βαρνάβα. Οι άνεμοι που έπνεαν με ένταση 8 μποφόρ βοήθησαν στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής σε έκτακτη ενημέρωση. Το πύρινο μέτωπο έχει πλέον επεκταθεί σε αρκετά χιλιόμετρα, με τους ανέμους να συνεχίζουν να είναι ισχυροί και να αλλάζουν κατεύθυνση. Συνεχώς αποστέλλονται μηνύματα από το 112, προειδοποιώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις περιοχές που απειλούνται. Τελευταία προειδοποίηση αφορά την απομάκρυνση των κατοίκων από τον Μαραθώνα προς τη Νέα Μάκρη.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη στον Βαρνάβα, καθώς η φωτιά απειλεί κατοικίες και έχει προκαλέσει ζημιές, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης. Οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν στηθεί στα βόρεια στο Μικροχώρι Ωρωπού, στα ανατολικά στο Γραμματικό και στα νότια στη Σταμάτα.

Παρά την άμεση αντίδραση των πυροσβεστικών δυνάμεων με ρίψεις νερού από αέρος μόλις πέντε λεπτά μετά την έναρξη της φωτιάς, οι άνεμοι βοήθησαν στην αστραπιαία εξάπλωση της. Πολλές περιοχές έχουν δεχθεί εντολές εκκένωσης, όπως η Ροδόπολη, η Αμυγδαλέζα και το Γραμματικό, με οδηγίες για μετακίνηση προς ασφαλέστερα σημεία. Κάτοικοι στο Μικροχώρι του Δήμου Ωρωπού επίσης καλούνται να απομακρυνθούν προς Καπανδρίτι και Αφίδνες.

Ο δημοσιογράφος Θοδωρής Παναγιωτίδης ανέφερε ότι οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά το Μικροχώρι, με πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους να αγωνίζονται να τις συγκρατήσουν. Η φωτιά είναι τεράστια και ανεξέλεγκτη, με τις επίγειες δυνάμεις να δίνουν τον κύριο αγώνα. Στη διασταύρωση Βαρνάβα-Γραμματικού, η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και οι παιδικές κατασκηνώσεις στην περιοχή έχουν εκκενωθεί.

Το 112 συνεχίζει να στέλνει μηνύματα εκκένωσης για διάφορες περιοχές, ενώ επί τόπου επιχειρούν 400 πυροσβέστες, 14 ομάδες δασοκομάντος, 110 οχήματα, καθώς και πολλοί εθελοντές. Εναέριες δυνάμεις επιχείρησαν έως το τελευταίο φως, με 29 εναέρια μέσα να συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής επανέλαβε την έκκληση προς τους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών, καθώς η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη. Στην περιοχή της Σταμάτας, πολλοί κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία, ενώ εθελοντές προσπαθούν να διασώσουν κατοικίδια ζώα που έχουν εγκαταλειφθεί.

Τέλος, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν επιβληθεί σε διάφορες οδούς στην περιοχή του Βαρνάβα, προκειμένου να διευκολυνθεί η απομάκρυνση των κατοίκων και η πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πλέον υπάρχει μεγάλη αγωνία κυρίως για το πολύ επικίνδυνο μέτωπο της Σταμάτας. Δίνεται μάχη στο γήπεδο Σταμάτας για να μην περάσει στον οικισμό η φωτιά.

Οι επίγειες δυνάμεις θα παλέψουν όλη τη νύχτα μέχρι το πρώτο φως της ημέρας όπου θα μπορούν να συνδράμουν και τα  πυροσβεστικά αεροσκάφη.



Ροη Ειδήσεων