Η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει στοχευμένα κίνητρα και διευκολύνσεις για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με στόχο να υποστηρίξει την ανάπτυξή τους και τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών τους ιδεών. Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου θα παρουσιαστούν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
Το νέο πλαίσιο θα προσφέρει, για πρώτη φορά, αυξημένες φοροαπαλλαγές και χρηματοδότηση στις μικρές επιχειρήσεις, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητάς τους. Οι φοροαπαλλαγές θα καλύπτουν ουσιαστικά τα έξοδα που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις για να εισέλθουν στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Μέσω της ένταξής τους στην Εναλλακτική Αγορά, και ειδικότερα στην κατηγορία «ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ.», μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν πόρους για την ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση καινοτόμων ιδεών, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα νέο χρηματοδοτικό οικοσύστημα. Αυτό μπορεί να τους παρέχει φθηνά κεφάλαια έως 5 εκατ. ευρώ, μέσω του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών και του δικτύου Μελών του ΧΑ.
Το κόστος, το οποίο για τις μικρές επιχειρήσεις μπορεί να είναι αποτρεπτικό, θα αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση κινήτρων, κυρίως μέσω αυξημένων φοροαπαλλαγών που θα καλύπτουν έως και το 100% των δαπανών ανάπτυξης. Τα κίνητρα θα σχεδιαστούν με προσοχή στο δημοσιονομικό κόστος, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος. Οι νέες ρυθμίσεις θα ενισχύσουν τις επενδύσεις σε βιομηχανική καινοτομία και βασικές τεχνολογίες, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να μετατρέψουν τις καινοτομίες τους σε εμπορικά βιώσιμα προϊόντα.
Επιπλέον, σχεδιάζονται αλλαγές στα κίνητρα για συνέργειες και συνεργασίες με τη βιομηχανία και μεγάλες επιχειρήσεις. Θα διευρυνθούν οι φοροαπαλλαγές για συγχωνεύσεις, ενισχύοντας όχι μόνο τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό θα τους βοηθήσει να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να επωφεληθούν από προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τις οποίες το 95% απασχολεί έως 10 άτομα, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πάνω από 250 εργαζομένους.