Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΜήνυμα Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Είναι επείγον να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη...

Μήνυμα Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Είναι επείγον να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.

Στη συζήτηση, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στις προγραμματισμένες συνομιλίες στο Κάιρο, οι οποίες έχουν στόχο να ξεπεραστούν τα εναπομείναντα εμπόδια στη συμφωνία, αν και οι ελπίδες για μια τέτοια συμφωνία φαίνεται να εξασθενούν.

Επιπλέον, ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε τον κ. Νετανιάχου για τις συνεχιζόμενες αμερικανικές προσπάθειες υποστήριξης της άμυνας του Ισραήλ απέναντι σε απειλές από το Ιράν και οργανώσεις που συνδέονται με αυτό, όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία είναι επίσης υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, συμμετείχε στη συνομιλία, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.

Η συνομιλία αυτή έλαβε χώρα μετά την περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Για τις ΗΠΑ, μια ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, ιδίως μετά τις απειλές του Ιράν και των συμμάχων του για αντίποινα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη, την οποία η Ισλαμική Δημοκρατία αποδίδει στο Ισραήλ.



Ροη Ειδήσεων