Οι έξι νέες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για το φθινόπωρο με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι οι εξής:
1. Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Η εισφορά αυτή δεν θα εφαρμόζεται από το πρώτο ευρώ, αλλά θα ισχύει μόνο για ποσά άνω των 1.400 ευρώ, το σημερινό κατώτατο όριο. Θα αναμορφωθούν τα κλιμάκια, και το μέτρο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο.
2. 15ετία στην επικουρική σύνταξη: Ασφαλισμένοι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για επικουρική σύνταξη θα μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη για να συμπληρώσουν το ελάχιστο όριο των 15 ετών. Αυτό θα αφορά περίπου 24.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι προϋποθέσεις για την εξαγορά θα είναι:
- 3.600 ημέρες πραγματικής ασφάλισης στον επικουρικό φορέα.
- Κόστος εξαγοράς 6% επί των τελευταίων αποδοχών, με ελάχιστες αποδοχές στο επίπεδο του κατώτατου μισθού.
3. Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων: Από το 2025, οι συντάξιμες αποδοχές θα αυξάνονται με τον δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων και όχι με τον πληθωρισμό. Για παράδειγμα, αν το 2024 ο δείκτης μισθών αυξηθεί κατά 3,5%, το ίδιο ποσοστό θα αυξήσει και τον συντάξιμο μισθό. Το νέο σύστημα θα δημιουργηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ και το υπουργείο Εργασίας.
4. Συντάξεις χηρείας: Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο λύσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας μετά την τριετία:
- Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επιλέγουν ποια σύνταξη θα περικοπεί κατά 50%.
- Η περικοπή θα αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.
5. Ενιαίος Κανονισμός Παροχών ΕΦΚΑ: Θα υπάρξει ενοποίηση των προνοιακών επιδομάτων και των παροχών σε είδος.
6. Συνταξιούχοι αναπηρίας: Θα διορθωθεί ένα κενό από το προηγούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Συνταξιούχοι με αναπηρία που επιθυμούν να εργάζονται δεν θα χρειάζεται να διακόπτουν την εργασία τους και να επαναπροσλαμβάνονται για να λαμβάνουν την αναπηρική τους σύνταξη.