Ο νέος προϋπολογισμός καταρτίζεται με έμφαση στον περιορισμό των πρωτογενών δαπανών, όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες. Τα υπουργεία και οι φορείς έχουν ήδη υποβάλει τις προτάσεις τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες για το τρέχον έτος και το 2025. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών θα ενταθούν.
Με βάση τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, οι πρωτογενείς δαπάνες δεν θα μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από 3%, δηλαδή η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 115 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, από τα περίπου 111,6 δισ. ευρώ φέτος. Σε αυτό το περιοριστικό πλαίσιο, θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις, τα επιδόματα, οι νέες προσλήψεις στο Δημόσιο και οι αυξήσεις στις συντάξεις.
Ταυτόχρονα, η χώρα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, με τις προβλέψεις να δείχνουν ανάπτυξη 2,6%, μείωση του πληθωρισμού στο 2%, και πτώση του δημόσιου χρέους στο 146,3% του ΑΕΠ το 2025 από 152,7% φέτος.
Στον νέο προϋπολογισμό θα περιλαμβάνονται επίσης νέες παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις ύψους περίπου 880 εκατ. ευρώ, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Αυτές περιλαμβάνουν την αύξηση των συντάξεων με βάση την άνοδο του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, την παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.
Επιπλέον, τα Χριστούγεννα αναμένεται να δοθεί επίδομα σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Το επίδομα αυτό θα κυμαίνεται από 100 έως 250 ευρώ για περίπου 770.000 συνταξιούχους.
Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα παροχής επιδόματος σε περίπου 230.000 μακροχρόνια ανέργους, άτομα με αναπηρία και άλλους ευάλωτους πολίτες, ως το τελευταίο έκτακτο μέτρο πριν την εφαρμογή των αυστηρών κανόνων του Προγράμματος Σταθερότητας από το 2025. Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος της ενίσχυσης και τα κριτήρια θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο, όταν θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στις τιμές της ενέργειας.