Το εγχείρημα καθαρισμού των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού αποτελεί μια πολύπλοκη και απαιτητική προσπάθεια, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες. Αυτές περιλαμβάνουν την έλλειψη αερισμού και φωτισμού στο εσωτερικό των υπόγειων τμημάτων, καθώς και το βουρκώδες υπόστρωμα, που δυσχεραίνει τις εργασίες. Επιπλέον, μεγάλες φθορές στο σκυρόδεμα έχουν οδηγήσει στην καταπτώση τμημάτων της οροφής και των τοιχωμάτων, προσθέτοντας νέες προκλήσεις στον καθαρισμό και τη συντήρηση της κοίτης.
Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση καθαρισμού των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού, απομακρύνοντας τόνους μπάζων και απορριμμάτων, με στόχο να αποκατασταθεί η απρόσκοπτη ροή των ομβρίων υδάτων. Η επιχείρηση αυτή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Περιφέρειας για τη βελτίωση της προστασίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενόψει των αυξανόμενων κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα.
Η κατάσταση στα σκεπασμένα τμήματα του Κηφισού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Τα 8,6 χιλιόμετρα αυτών των τμημάτων έχουν συγκεντρώσει εδώ και χρόνια μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη ροή του ποταμού. Οι εργασίες καθαρισμού πραγματοποιούνται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με την απουσία επαρκούς αερισμού και φωτισμού να απαιτεί τη χρήση γεννητριών και προβολέων. Οι εργάτες χρειάζεται να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό προστασίας λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού εντόμων και του βουρκώδους υποστρώματος, ενώ η πρόσβαση στο εσωτερικό του αγωγού γίνεται με ερπυστριοφόρα μηχανήματα.
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα αφορά την ύπαρξη νερού σε μεγάλο ύψος εντός του κλειστού τμήματος του αγωγού. Κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου, διαπιστώθηκε ότι το ύψος του νερού έφτανε τα 80 εκατοστά, περιορίζοντας την πρόσβαση μόλις σε δύο χιλιόμετρα από την οδό Αγίας Άννης, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε ότι η απόφαση για τον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη, λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον. Η κατάσταση αυτών των τμημάτων ήταν επικίνδυνη και απαιτούσε άμεση δράση, ειδικά ενόψει των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της αυξανόμενης συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Το έργο καθαρισμού έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.242.987 ευρώ και περιλαμβάνει τμήματα του ποταμού από τον Φαληρικό όρμο μέχρι τις παρυφές των ορεινών όγκων της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Η επιχείρηση αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση των υδάτινων πόρων και υποδομών του λεκανοπεδίου, με στόχο την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Στο παρελθόν, έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού, γεγονός που επισημάνθηκε από ομάδα σπηλαιολόγων κατά την υπόγεια εξερεύνηση που πραγματοποίησε. Οι ζημιές αυτές, που περιλαμβάνουν λίμνες από νερό λόγω καταστροφής του πυθμένα και φθορές στον οπλισμό της σήραγγας, υποδεικνύουν την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και συντήρηση της υπόγειας κοίτης, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο καταστροφής σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η συντήρηση και ο καθαρισμός των υποδομών αυτών είναι κρίσιμη για την προστασία των πολιτών και την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων, όπως πλημμύρες, που θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Το έργο καθαρισμού της κοίτης του Κηφισού και ειδικότερα τον πλακοσκεπών τμημάτων του, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.242.987 ευρώ.
Τα σκεπασμένα τμήματα του ποταμού, ξεκινώντας από τον Φαληρικό όρμο μέχρι τις παρυφές των ορεινών όγκων Πεντέλης και Πάρνηθας, περιλαμβάνουν τα παρακάτω τμήματα:
– από τον Φαληρικό όρμο (ανάντι της λεωφόρου Ποσειδώνος) μέχρι το ύψος της οδού Μπιζανίου στο δήμο Μοσχάτου – Ταύρου (μήκους 1,5 χλμ.),
– από οδό Αγίας Άννης στο δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη μέχρι τη συμβολή των οδών Περισσού και Παππά στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 7,3 χλμ.),
– από το ύψος της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου μέχρι το ύψος της οδού Λέσβου στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 0,15 χλμ.).
Η εν λόγω επιχείρηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση όλων των σημαντικών υδάτινων πόρων και υποδομών του λεκανοπεδίου, με στόχο την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους τους κατοίκους.