Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΟ απολογισμός μια τεράστιας καταστροφής: Στάχτη 85.000 στρέμματα Αττικής γης

Ο απολογισμός μια τεράστιας καταστροφής: Στάχτη 85.000 στρέμματα Αττικής γης

Η Αττική μετρά τις ζημιές μετά την καταστροφική φωτιά που έκαψε περίπου 85.000 στρέμματα γης. Η πυρκαγιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις, οχήματα, καθώς και σε μεγάλες εκτάσεις δάσους και καλλιεργήσιμης γης. Ο σημαντικός πνεύμονας πρασίνου του λεκανοπεδίου υπέστη σοβαρή ζημιά, και οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι κάθε δέντρο που απομένει είναι πολύτιμο.

Ο Βαρνάβας, η Πεντέλη, ο Μαραθώνας, η Νέα Μάκρη, ο Διόνυσος και τα Άνω Βριλήσσια επλήγησαν σφοδρά από τη φωτιά. Η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει, και έχουν ανακοινωθεί 14 μέτρα για την υποστήριξη των πυρόπληκτων.

Η φωτιά άφησε ένα αποκαρδιωτικό τοπίο πίσω της σε ένα από τα πιο πράσινα σημεία της Αττικής. Οι εικόνες από το οδοιπορικό του ΕΡΤNews προκαλούν θλίψη και οργή, καθώς περιοχές που φιλοξενούσαν καταπράσινα πεύκα και πολλά είδη ζώων τώρα έχουν μετατραπεί σε θλιβερούς μαύρους λόφους και καμένους κορμούς. Στην Πεντέλη, τα σπίτια αναδύονται μέσα από τα καμένα κλαδιά, με τη φύση να έχει καταστραφεί και τις περιουσίες των ανθρώπων να έχουν υποστεί ζημιές.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την περιοχή του Βαρνάβα και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων οι διάσπαρτες εστίες ενώθηκαν σε ένα ενιαίο μέτωπο. Σύμφωνα με το σύστημα Copernicus, η καμένη έκταση ανέρχεται σε 85.000 στρέμματα, με λιγότερο από 10% να αποτελείται από δασικές εκτάσεις. Μικρότερες από 100 είναι οι κτιριακές ζημιές, κυρίως σε μη κατοικήσιμα κτίρια.

Στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκφράστηκε ικανοποίηση για τις προσπάθειες των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας και τον βελτιωμένο συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Εγκρίθηκε έκτακτη χρηματοδότηση 4,7 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στις πληγείσες περιοχές, με συγκεκριμένες επιχορηγήσεις για κάθε δήμο.



Ροη Ειδήσεων