Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024


ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΟλυμπιακοί Αγώνες 2024: Ποιοι ξεχώρισαν, πόσα μετάλλια πήρε η Ελλάδα, τι θα...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ποιοι ξεχώρισαν, πόσα μετάλλια πήρε η Ελλάδα, τι θα θυμόμαστε από το Παρίσι

Οι Αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας πλησιάζουν στο τέλος τους και σε λίγο θα γίνουν μέρος της Ιστορίας. Πολλά γεγονότα που συνέβησαν στο Παρίσι, τόσο μέσα όσο και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, θα μείνουν αξέχαστα.

Η τελετή έναρξης, που σκηνοθέτησε ο Τομά Ζολί, προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις. Κάποια στοιχεία της γιορτής εντυπωσίασαν, ενώ άλλα προκάλεσαν δυσαρέσκεια. Οι αντισυμβατικές αναφορές στη διαφορετικότητα και την παγκοσμιότητα, καθώς και η σκηνή που παρέπεμπε στον Μυστικό Δείπνο με μέλη της lgbtq κοινότητας, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τη Γαλλική Καθολική Εκκλησία, η οποία θεώρησε ότι η σκηνή αυτή γελοιοποίησε τον Χριστιανισμό και αμαύρωσε άλλες θετικές στιγμές της διοργάνωσης. Ο Ζολί, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η πρόθεσή του ήταν να παρουσιάσει την ανθρωπότητα ως ένα ενιαίο σύνολο, χωρίς να προσβάλει καμία ομάδα.

Παρακολουθώντας την έναρξη, η ευρωβουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της. Σε δήλωσή της, χαρακτήρισε την τελετή ως χονδροειδή προπαγάνδα της woke κουλτούρας, σχολιάζοντας αρνητικά σκηνές όπως την αποκεφαλισμένη Μαρία Αντουανέτα, το φιλί ενός ζευγαριού, τις drag queens και άλλες πτυχές της τελετής.

Σε οργανωτικό επίπεδο, υπήρξαν σημαντικά προβλήματα, ιδίως με τη διαμονή στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου οι αθλητές εξέφρασαν παράπονα για τις συνθήκες, όπως τα κρεβάτια και το φαγητό. Προβλήματα υπήρξαν και με τις μετακινήσεις, με αποστολές να εγκλωβίζονται στην κυκλοφορία, όπως συνέβη με την εθνική ομάδα πόλο.

Η διαιτησία επίσης αποτέλεσε αιτία αντιπαραθέσεων, με καταγγελίες για εύνοια προς Γάλλους και Αμερικανούς αθλητές. Θύμα αυτής της εύνοιας ήταν και η Ελληνίδα ξιφομάχος Δώρα Γκουντούρα. Οι Σέρβοι επίσης εξέφρασαν παράπονα για τον ημιτελικό του μπάσκετ με τις ΗΠΑ.

Η διεξαγωγή αγώνων κολύμβησης στον Σηκουάνα προκάλεσε επίσης αντιδράσεις λόγω της μόλυνσης του ποταμού, ενώ οι διοργανωτές επέμειναν στη διεξαγωγή των αγώνων, παρά τους κινδύνους για την υγεία των αθλητών. Ωστόσο, στους αγωνιστικούς χώρους, οι αθλητές κατάφεραν να διαπρέψουν, με αρκετά παγκόσμια και ολυμπιακά ρεκόρ να σημειώνονται.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση ήταν η συμμετοχή της διαφυλικής πυγμάχου Ιμάν Κελίφ από την Αλγερία, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, προκαλώντας συζήτηση για τη νομιμότητα της συμμετοχής της.

Τέλος, η ελληνική αποστολή είχε εξαιρετική παρουσία, κατακτώντας οκτώ μετάλλια, ισοφαρίζοντας τη συγκομιδή της Ατλάντα το 1996 και τοποθετώντας το Παρίσι στην τρίτη θέση των καλύτερων επιδόσεών της. Τα μετάλλια κατέκτησαν οι Μίλτος Τεντόγλου, Απόστολος Χρήστου, Θοδωρής Τσελίδης, Παπακωνσταντίνου/Γκαϊδατζή, Κοντού/Φίτσιου, Λευτέρης Πετρούνιας, Εμμανουήλ Καραλής και Νταουρέν Κουρουγκλίεβ.



Ροη Ειδήσεων