Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΟυκρανικός Πόλεμος: Μαζική επίθεση του Κιέβου με drones και πυραύλους σε πολλαπλά...

Ουκρανικός Πόλεμος: Μαζική επίθεση του Κιέβου με drones και πυραύλους σε πολλαπλά μέτωπα κατά της Ρωσίας

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης, με πηγές το πρακτορείο Reuters, αναφέρουν ότι το πρωί της Τετάρτης (14/8) σημειώθηκε μια μεγάλη και συντονισμένη επίθεση από την Ουκρανία. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση 117 drones και τέσσερις πυραύλους που στόχευσαν πολλές ρωσικές περιοχές κοντά στα σύνορα, όπου η ένταση παραμένει υψηλή.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Βορόνεζ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέφερε επίθεση από 35 drones, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα, σε ανάρτησή του στο Telegram. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας κατέρριψε 117 drones και τέσσερις τακτικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Ουκρανία, στοχεύοντας πολλές ρωσικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Κουρσκ.

Ειδικότερα, οι πύραυλοι και 37 drones καταστράφηκαν πάνω από την περιφέρεια του Κουρσκ, ενώ 37 drones καταστράφηκαν πάνω από την περιφέρεια του Βορόνεζ. Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο δεν ανέφερε τον συνολικό αριθμό των drones και των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε οκτώ ημέρες μετά την ξαφνική εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι έχει πάρει τον έλεγχο 74 οικισμών στο Κουρσκ. Παράλληλα, η Μόσχα, στις τελευταίες της ανακοινώσεις, τόνισε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αποκόπηκαν και απωθήθηκαν, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε απόσταση 28 με 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, σε χωριά της περιοχής.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ

Ο περιφερειάρχης της Μπιέλγκοροντ, μιας ρωσικής περιοχής που γειτονεύει με την Ουκρανία, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αναφέροντας μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση λόγω των συνεχών ουκρανικών βομβαρδισμών. Ο περιφερειάρχης Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ ανέφερε ότι «η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τεταμένη» και πως υπήρξαν απώλειες σε σπίτια και άμαχους. Για την καλύτερη προστασία του πληθυσμού, κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε επίπεδο περιφέρειας, ζητώντας από τη Μόσχα να πράξει το ίδιο σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Επιθέσεις με drones καταγράφηκαν στα χωριά Σεμπέκινα και Ουστίνκα, ενώ και οι αρχές των περιφερειών Κουρσκ, Βαρόνεζ και Μπριάνσκ ανέφεραν καταρρίψεις ουκρανικών drones κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αρχές του Κουρσκ ανέφεραν επίσης την καταστροφή τεσσάρων ουκρανικών πυραύλων πάνω από την περιφέρειά τους.

Προώθηση των ουκρανικών δυνάμεων σε ρωσικό έδαφος

Η Ουκρανία συνεχίζει την εκτεταμένη της επίθεση σε ρωσικό έδαφος, έχοντας καταλάβει 74 οικισμούς στην περιφέρεια του Κουρσκ και βομβαρδίζοντας εντατικά τη γειτονική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε σε «δύσκολες και σφοδρές» μάχες στην περιφέρεια του Κουρσκ, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου εισέβαλαν στις 6 Αυγούστου, αιφνιδιάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν καταλάβει 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιφέρεια του Κουρσκ, ενώ η Ρωσία έχει καταλάβει 1.360 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους από την αρχή του έτους. Ο αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters εκτίμησε ότι η ουκρανική επίθεση στοχεύει να αναγκάσει τη Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από περιοχές της Ουκρανίας για να αμυνθεί.



Ροη Ειδήσεων