Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΠεντάγωνο: Πιθανή η διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Sounion που δέχθηκε επίθεση...

Πεντάγωνο: Πιθανή η διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Sounion που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι

Το δεξαμενόπλοιο που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίζει να καίγεται και πιθανόν να υπάρχει διαρροή πετρελαίου, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η διάσωση του ελληνικής ιδιοκτησίας και σημαίας MV Sounion καθυστερεί λόγω των απειλών των Χούθι, που έχουν προειδοποιήσει για νέες επιθέσεις, όπως αναφέρει το Πεντάγωνο, σύμφωνα με το BBC. Το πλοίο μεταφέρει πάνω από 150.000 τόνους -ή ένα εκατομμύριο βαρέλια- αργού πετρελαίου, και η πιθανή διαρροή θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, δηλώνουν ότι επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εδώ και 10 μήνες για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, σύμφωνα με το BBC, έχουν βυθίσει δύο πλοία και σκοτώσει τουλάχιστον δύο μέλη πληρωμάτων. Συχνά ισχυρίζονται, αν και ψευδώς, ότι στοχεύουν μόνο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Sounion δέχθηκε αρχικά επίθεση από δύο μικρά σκάφη την περασμένη Τετάρτη και στη συνέχεια χτυπήθηκε από τρεις πυραύλους, προκαλώντας φωτιά και διακοπή της μηχανής, όπως ανέφερε το UK Maritime Trade Operations (UKMTO). Το πλήρωμα των 25 ατόμων διασώθηκε από ευρωπαϊκό πολεμικό πλοίο και μεταφέρθηκε στο Τζιμπουτί.

Το Σάββατο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ανησυχία για τις επιθέσεις στο δεξαμενόπλοιο, προειδοποιώντας για πιθανή διαρροή πετρελαίου τετραπλάσιου μεγέθους από αυτήν του Exxon Valdez το 1989. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε την Τρίτη ότι είχαν σταλεί δύο ρυμουλκά για τη διάσωση του πλοίου, αλλά οι Χούθι απείλησαν να τα επιτεθούν και σε αυτά. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους εταίρους τους στην περιοχή για να περιορίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.



Ροη Ειδήσεων