Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠοιες αλλαγές έρχονται στη Golden Visa από 1/9: Τα νέα όρια για...

Ποιες αλλαγές έρχονται στη Golden Visa από 1/9: Τα νέα όρια για την απόκτησή της

Από την 1η Σεπτεμβρίου (εκτός αν υπάρξει παράταση), η αγορά ακινήτων θα αλλάξει σημαντικά με την εφαρμογή των νέων κανόνων για τη «χρυσή βίζα», που θέσπισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής.

Ενόσω το όριο των 250.000 ευρώ για την απόκτηση ακινήτου και τη «χρυσή βίζα» παραμένει χαμηλό, πολλοί ιδιοκτήτες και κατασκευαστές προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες, κυρίως για παλαιά ή ημιτελή ακίνητα, πριν ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις. Σε δέκα μέρες, το όριο για την απόκτηση ακινήτου σε περιοχές της Αττικής, Θεσσαλονίκης και κάποιων τουριστικών νησιών θα αυξηθεί στις 800.000 ευρώ, κάνοντας την αγορά ακινήτων πολύ πιο ακριβή.

Η μεταβατική περίοδος χαρακτηρίζεται από δύο τάσεις: Πρώτον, όσοι διαθέτουν ακίνητα κάτω από το όριο των 250.000 ευρώ προσπαθούν να τα πουλήσουν ακριβότερα σε ξένους επενδυτές μέσω μεσιτικών γραφείων. Δεύτερον, για ημιτελή ή ακίνητα που χρειάζονται ανακαίνιση, οι ιδιοκτήτες συνεργάζονται με κατασκευαστές για να τα ολοκληρώσουν και στη συνέχεια να τα πουλήσουν μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα». Ωστόσο, οι διαδικασίες αυτές είναι πιο περίπλοκες και δαπανηρές λόγω των επιπρόσθετων εξόδων.

Για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, η κυβέρνηση έχει εισαγάγει νέο καθεστώς για τη χορήγηση άδειας διαμονής πενταετούς διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa). Σύμφωνα με αυτό, σε συγκεκριμένες περιοχές η αξία του ακινήτου που πρέπει να κατέχει ο επενδυτής αυξάνεται στις 800.000 ευρώ, ενώ σε άλλες περιοχές διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Οι επενδύσεις σε κτίρια που μετατρέπονται σε κατοικίες ή σε διατηρητέα κτίρια καθορίζονται στο ελάχιστο ποσό των 250.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα αναμένεται να σημειώσει νέο ρεκόρ φέτος, με τις επενδύσεις να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, καθώς ήδη πέρυσι τα κεφάλαια από το εξωτερικό αυξήθηκαν σημαντικά.



Ροη Ειδήσεων