Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΠρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση των ενοικίων - Νέος κύκλος «Σπίτι μου»

Πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση των ενοικίων – Νέος κύκλος «Σπίτι μου»

Νέα μέτρα για να ανοίξουν 200.000 κλειστά σπίτια και να μειωθούν τα ενοίκια αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο. Ο φοροτεχνικός Σπύρος Σταυρουλιάς έδωσε λεπτομέρειες για το τι πρόκειται να γίνει το πρωί της Παρασκευής 16/8.

Στόχος, όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι να διατεθούν στην αγορά 200.000 από το ένα εκατομμύριο αναξιοποίητα σπίτια, ώστε να μειωθούν οι τιμές των ενοικίων. Παράλληλα, αναμένεται η ανακοίνωση του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Σπίτι μου» στις αρχές του φθινοπώρου με πιο διευρυμένα κριτήρια.

«Πιθανότατα οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», ανέφερε. «Κλειστά σπίτια θεωρούνται αυτά που δεν αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες, ενώ κάποια από αυτά χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ξαναθέσει σε εφαρμογή το επιτυχημένο πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” με διευρυμένα κριτήρια, και οι ανακοινώσεις αναμένονται πιθανότατα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό. Το αρχικό πρόγραμμα αφορούσε νέους από 25-39 ετών, για σπίτια μεγαλύτερα από 15 ετών, έως 150 τ.μ., και αξίας έως 200.000 ευρώ, με δυνατότητα δανεισμού έως 150.000 ευρώ. Ο νέος κύκλος θα διευρύνει τα κριτήρια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Σταυρουλιάς στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA».

«Πολλοί είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία, αλλά δεν κατάφεραν να την ολοκληρώσουν επειδή δεν βρήκαν σπίτι. Με το νέο πρόγραμμα, συζητούνται αλλαγές στα ηλικιακά όρια, ώστε να συμπεριληφθούν και άτομα 40-50 ετών. Επιπλέον, γίνεται συζήτηση για διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων», εξήγησε.

Επίσης, ο Σπύρος Σταυρουλιάς ανέφερε ότι θα υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια για τα 170.000 ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω Airbnb. «Θα προσφερθούν κίνητρα και αντικίνητρα για όσους κρατούν κλειστά τα σπίτια και δεν τα νοικιάζουν. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει, χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα, την αύξηση της φορολόγησης του Airbnb και τη μείωση της φορολόγησης για όσους αποφασίσουν να νοικιάσουν τα ακίνητά τους βραχυπρόθεσμα. Η φορολόγηση του Airbnb θα γίνει πιο ακριβή. Ένα αντικίνητρο που εξετάζεται για όσους κρατούν κλειστά τα ακίνητα είναι η αύξηση του ΕΝΦΙΑ», κατέληξε.



Ροη Ειδήσεων