Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΨηφιακή κάρτα εργασίας σε τουρισμό και εστίαση - Πως θα εφαρμοστεί

Ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τουρισμό και εστίαση – Πως θα εφαρμοστεί

Η πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα περιλάβει τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης αυτό το φθινόπωρο, με στόχο την πλήρη εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας από τις αρχές του επόμενου έτους.

Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου, η εφαρμογή αναβλήθηκε λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης και της επιθυμίας της νέας ηγεσίας του υπουργείου, υπό την υπουργό Νίκη Κεραμέως, να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα. Πριν την εφαρμογή, η υπουργός σκοπεύει να έχει διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Παρά την καθυστέρηση, η πιλοτική εφαρμογή θα υλοποιηθεί το φθινόπωρο, με την υποχρεωτική εφαρμογή να αναμένεται είτε στα τέλη του έτους είτε στις αρχές του επόμενου. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που ήδη εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου σε βιομηχανίες και λιανεμπόριο, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και του αθέμιτου ανταγωνισμού, μειώνοντας παράλληλα τη γραφειοκρατία.

Μέχρι στιγμής, η Ψηφιακή Κάρτα έχει επεκταθεί σε διάφορους τομείς, όπως τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, ΔΕΚΟ και άλλους οργανισμούς. Εξαιρέσεις από την εφαρμογή ισχύουν για εργαζόμενους στο Δημόσιο και ορισμένες άλλες βιομηχανίες, όπως ενέργεια και ναυπηγεία.

Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app, σκανάροντας έναν QR code κατά την είσοδο και έξοδο από τον χώρο εργασίας. Η μη ενεργοποίηση της κάρτας όταν είναι υποχρεωτική επιφέρει πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο και κλείσιμο της επιχείρησης για 15 ημέρες σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης παράβασης.



Ροη Ειδήσεων