Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΠΕ Κεντρικού Τομέα ΑθηνώνΣτοπ του ΣτΕ για τα ψηλά κτίρια, μετά από προσφυγή του Δήμου...

Στοπ του ΣτΕ για τα ψηλά κτίρια, μετά από προσφυγή του Δήμου Αθηναίων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το αίτημα του Δήμου Αθηναίων για προσωρινή αναστολή της ακύρωσης απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσον αφορά τα επιτρεπόμενα ύψη κτιρίων.

Πριν από δύο μήνες, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε (με την απόφαση 273/2024) ότι στον Δήμο Αθηναίων θα εφαρμόζεται αποκλειστικά το βασιλικό διάταγμα της 30-8/9-9-1955, μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Επίσης, για να αποφεύγονται τετελεσμένα γεγονότα, αποφασίστηκε να μην εφαρμόζονται οι ειδικές διατάξεις bonus του ΝΟΚ που προβλέπουν αύξηση της δόμησης.

Ο Δήμος βασίστηκε σε γνωμοδότηση των καθηγητών Νίκου Αλιβιζάτου και Ελεούσας Κιουσοπούλου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι «ο Δήμος Αθηναίων και ειδικά η Διεύθυνση Δόμησης δεσμεύονται από την απόφαση 705/2020 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρέπει να απέχουν από την έκδοση οικοδομικών αδειών που εγκρίνουν την ανέγερση κτιρίων με ύψη πέρα από το επιτρεπόμενο του β.δ. της 30.8.1955».

Για άλλη μια φορά, το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαιώνει τη νομολογία του, στην οποία συμμορφώνεται ο Δήμος Αθηναίων, και υποστηρίζει τη θέση της δημοτικής αρχής για την αποτροπή της υπερδόμησης. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναβιώνει και ο Δήμος μπορεί πλέον να λάβει κάθε νόμιμο μέτρο για την εφαρμογή της, όπως καθορίζει η προσωρινή διαταγή που χορηγήθηκε.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας δήλωσε:

«Η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και νέα μεγαθήρια. Εφαρμόζουμε το κοινωνικό συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει με τους πολίτες για μια ανθρώπινη, λειτουργική, πράσινη και ασφαλή Αθήνα. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή και μεγάλη νίκη για την πόλη μας. Αντιστεκόμαστε στους “πράσινους” ουρανοξύστες και σε ό,τι υποβαθμίζει τη διαβίωση των κατοίκων και το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών να αποφασίζουν για την πόλη στην οποία θέλουν να ζουν».



Ροη Ειδήσεων