Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΣυνελήφθη ο μακελάρης του Ζόλινγκεν - Εξετάζεται αν όντως σχετίζεται με το...

Συνελήφθη ο μακελάρης του Ζόλινγκεν – Εξετάζεται αν όντως σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος

Μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν, που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς και τέσσερις σοβαρά τραυματίες, συνελήφθη ένας 26χρονος Σύρος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι διέπραξε την επίθεση. Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστώσουν τα κίνητρα, τυχόν συνεργούς, καθώς και ενδεχόμενη σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με ανταπόκριση από το Βερολίνο, σχεδόν 24 ώρες μετά την αιματηρή επίθεση κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ για τα 650 χρόνια του Ζόλινγκεν, η αστυνομία συνέλαβε τον 26χρονο σε καταυλισμό προσφύγων. Ο συλληφθείς ισχυρίστηκε ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης, και η σύλληψη έγινε μετά από έντονες έρευνες της αστυνομίας, όπως επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», μετά από το ανθρωποκυνηγητό, ο άνδρας παραδόθηκε οικειοθελώς σε περιπολικό, δηλώνοντας ότι είναι αυτός που αναζητούσαν. Έφτασε στη Γερμανία στα τέλη του 2022 και ζήτησε άσυλο ως πρόσφυγας πολέμου από τη Συρία, αλλά το πώς έφτασε στη χώρα παραμένει άγνωστο. Λίγο πριν τη σύλληψή του, οι αρχές είχαν συλλάβει έναν άνδρα στον καταυλισμό προσφύγων και κρατούν επίσης έναν 15χρονο που ίσως είχε επαφή με τον δράστη.

Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, περιγράφοντας τον δράστη ως «στρατιώτη του IS» που επιτέθηκε για να εκδικηθεί τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και αλλού.

Το βράδυ, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ζόλινγκεν για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα, καταθέτοντας λουλούδια και ανάβοντας κεριά στον τόπο της επίθεσης.

Η επίθεση προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις, με τη συζήτηση για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη χρήση μαχαιριών σε δημόσιους χώρους να αναζωπυρώνεται. Η Υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, πρότεινε την απαγόρευση μαχαιριών με λάμα πάνω από 6 εκατοστά, ενώ ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο πρόεδρος του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ζήτησαν γενική απαγόρευση της χρήσης μαχαιριών.

Τέλος, η επίθεση αναμένεται να ενισχύσει το ακροδεξιό κόμμα AfD ενόψει των εκλογών σε δύο ανατολικές κρατίδια της Γερμανίας, καθώς το κόμμα ήδη εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις στη Θουριγγία και δεύτερο στη Σαξονία.



Ροη Ειδήσεων