Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΤι ετοιμάζει το Μαξίμου για την επερχόμενη ΔΕΘ - Ποιες μεταρρυθμίσεις παίρνουν...

Τι ετοιμάζει το Μαξίμου για την επερχόμενη ΔΕΘ – Ποιες μεταρρυθμίσεις παίρνουν το πράσινο φως

Δύο εβδομάδες πριν από την εμφάνιση του πρωθυπουργού στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία θα σημάνει την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται εντατικά ενόψει της διοργάνωσης. Την Τρίτη, 27 Αυγούστου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς, ενώ στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης θα παρουσιαστεί η εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και η ψηφιακή πλατφόρμα για τα περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια.

Η επίσκεψη αυτή έχει και προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, καθώς θα επικεντρωθεί σε θέματα που απασχολούν τη Βόρεια Ελλάδα, και ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τους βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ. Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες.

Το κυβερνητικό επιτελείο είναι πλήρως συνειδητοποιημένο ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλός του είναι η ακρίβεια και, γι’ αυτό, εξετάζονται νέες παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών, με εντατικοποίηση των ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας. Ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και για τον Σεπτέμβριο, με την απόφαση να λαμβάνεται στο τέλος του Αυγούστου.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα επικεντρωθεί σε δύο βασικούς τομείς: τις άμεσες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα της χώρας.

Παρά τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τις δυνατότητες για περαιτέρω παρεμβάσεις. Το πακέτο για το 2025 περιλαμβάνει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς και αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού. Οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του έτους, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, προγραμματίζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ εξετάζονται και διορθωτικές κινήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ειδικά σε φορολογικά ζητήματα.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη στήριξη της οικογένειας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος. Προτείνονται μέτρα όπως η εξίσωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους, φοροαπαλλαγές για το δεύτερο και τρίτο παιδί, και αυξήσεις στα επιδόματα τέκνων.

Τέλος, η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης αποτελεί προτεραιότητα, με σχεδιαζόμενες μειώσεις των φόρων στα ενοίκια και παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να μειωθούν οι υψηλές τιμές και να επιστραφούν στην αγορά περίπου 200.000 κλειστά ακίνητα.



Ροη Ειδήσεων