Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑσφάλειαΤο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην Αττική - Τα...

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην Αττική – Τα μέτρα για τα δάση

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Πεντέλης με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και είχε ως κύριο στόχο να δείξει ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές αποτέλεσαν ένα ακόμα μάθημα για τις Αρχές. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε ένα σχέδιο δράσης όχι μόνο για την Αττική αλλά και για τα δάση όλης της χώρας.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια παρουσίαση με στοιχεία αυτοκριτικής, δείχνοντας ότι είναι πλήρως ενημερωμένος για τις άμεσες και μελλοντικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, η οποία εν μέρει ευθύνεται για την ένταση των φαινομένων.

«Είμαστε εδώ για να επουλώσουμε τις πληγές, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να αξιοποιούμε τα σημαντικά βήματα προόδου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης της γνώσης και της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων που συνοδεύουν την κλιματική κρίση.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα γίνει απολογιστική συζήτηση στη Βουλή.

Από τις 20 Αυγούστου 2024, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής για όσους έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Παράλληλα, ξεκίνησαν καθαρισμοί σε δημόσιους χώρους στις πληγείσες περιοχές, στο πλαίσιο του προγράμματος AntiNero.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου ένα ειδικό πρόγραμμα για την ανάπλαση καμένων ιδιωτικών κήπων στην Πεντέλη, με διαδικασίες fast track.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου ένα ειδικό σχέδιο για την αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων και την προστασία τους από πυρκαγιές. Θα πραγματοποιηθούν αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος AntiNero, ενώ θα εκπονηθούν διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση της Αττικής. Τα σχέδια αυτά θα εφαρμοστούν με τη συμμετοχή δασικών συνεταιρισμών.

Επιπλέον, προγραμματίζονται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα και θα εκπονηθούν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που θα ενσωματώνουν προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση.

Συνολικά, θα διατεθούν πάνω από 2,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων πολιτικής προστασίας και περίπου 1 δισ. ευρώ για την προστασία και διαχείριση των δασών.

Τέλος, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι μαζικοί καθαρισμοί οικοπέδων αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί, καθώς στις περιοχές όπου έγιναν δηλώσεις καθαρισμού η φωτιά δεν προχώρησε στο εσωτερικό τους.



Ροη Ειδήσεων