Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΤζο Μπάιντεν: «Πιο κοντά από ποτέ μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη...

Τζο Μπάιντεν: «Πιο κοντά από ποτέ μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα»

Μετά την προσωρινή διακοπή των διήμερων διαπραγματεύσεων στην Ντόχα του Κατάρ, οι οποίες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι πιο κοντά από ποτέ, αν και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

«Δεν θέλω να το γρουσουζέψω… Ίσως είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι «είμαστε πολύ πιο κοντά από ό,τι πριν από τρεις μέρες. Γι’ αυτό, κάντε τον σταυρό σας!»

Ωστόσο, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σαμί Άμπου Ζούχι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να παρουσιάσουν μια ψευδώς θετική εικόνα, χωρίς να έχουν πραγματική πρόθεση να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα, και ότι απλώς προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ υποστήριξε ότι η πίεση από διεθνείς μεσολαβητές και τις ΗΠΑ θα αναγκάσει τη Χαμάς να αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός για να προχωρήσει η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων που προτάθηκε στις 27 Μαΐου, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των μεσολαβητών να αποτρέψουν τη Χαμάς από το να αρνηθεί την αποδοχή μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων», ανέφερε η ανακοίνωση. «Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα θα συνεχιστούν στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα με βάση μια νέα πρόταση των ΗΠΑ», προστέθηκε στο κοινό ανακοινωθέν των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ. Ωστόσο, η Χαμάς απέρριψε τους «νέους όρους του Ισραήλ».

Οι τρεις μεσολαβήτριες χώρες θεωρούν ότι οι δύο ημέρες συνομιλιών στην Ντόχα ήταν «εποικοδομητικές» και διεξήχθησαν σε «θετική ατμόσφαιρα».

Η Ουάσινγκτον κατέθεσε σήμερα μια νέα συμβιβαστική πρόταση, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, προκειμένου να γεφυρωθούν τα κενά που παραμένουν και να επιτραπεί η γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας από το Ισραήλ και τη Χαμάς. Αυτή η πρόταση βασίζεται σε έναν οδικό χάρτη που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου και προβλέπει τρεις φάσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.



Ροη Ειδήσεων