Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΑΑΔΕ: Μπαράζ ελέγχων για IRIS, POS, και ταμειακές

ΑΑΔΕ: Μπαράζ ελέγχων για IRIS, POS, και ταμειακές

Η ώρα των φορολογικών ελέγχων για το σύστημα IRIS, τα POS και τις “έξυπνες” ταμειακές μηχανές έχει φτάσει, καθώς έληξαν όλες οι προθεσμίες και οι παρατάσεις για τη συμμόρφωση των επαγγελματιών με τους νέους κανόνες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα βγουν τις επόμενες ημέρες στην αγορά για να ελέγξουν αν τηρούνται οι φορολογικές διατάξεις, με έμφαση στις επιχειρήσεις που έπρεπε να συνδέσουν τις ταμειακές τους με POS, να επεκτείνουν τη χρήση τερματικών στους τελευταίους 35 κλάδους, να εγκαταστήσουν νέου τύπου ταμειακές μηχανές στον τομέα της εστίασης και να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS.

Όσες επιχειρήσεις δεν ολοκλήρωσαν τη σύνδεση ταμειακών με POS ή χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό εκδίδοντας αποδείξεις που δεν καταχωρούνται στο myDATA, κρύβοντας έτσι τα πραγματικά τους έσοδα από την εφορία, θα αντιμετωπίσουν αυστηρά πρόστιμα χωρίς καμία περαιτέρω ανοχή.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη εντοπίσει πολλές επιχειρήσεις όπου η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι περιορισμένη, γεγονός που προκαλεί υποψίες για φοροδιαφυγή. Θα αξιοποιηθούν στοιχεία από το σύστημα e-send για να ελεγχθεί εάν εκδίδονται κανονικά αποδείξεις και εάν καταγράφονται οι πωλήσεις με κάρτες.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις λαϊκές αγορές και τα ταξί, καθώς από τον Ιούλιο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με κάρτα, παρά την αντίσταση πολλών επαγγελματιών που δεν εφαρμόζουν τους νέους κανόνες.

Στόχος των ελέγχων θα είναι και όσοι δεν έχουν επαγγελματικό λογαριασμό ή δεν έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα πληρωμών IRIS. Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμορφωθεί, αντιμετωπίζουν πρόστιμα 1.500 ευρώ για την μη ενεργοποίηση του IRIS και 1.000 ευρώ για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού.

Στον τομέα της εστίασης, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στο εάν οι επιχειρήσεις έχουν αντικαταστήσει τις παλιές ταμειακές με “έξυπνες” ταμειακές μηχανές, οι οποίες αποτρέπουν τη φοροδιαφυγή. Προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις με αρνητικό μικτό κέρδος, μεγάλες διακυμάνσεις ή περίεργες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Για τους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, η νέα νομοθεσία προβλέπει πρόστιμα έως 100.000 ευρώ και αναστολή ΑΦΜ για έως και 2 χρόνια, σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων. Πρόστιμα θα επιβάλλονται επίσης για μη τήρηση των κανόνων ή για επεμβάσεις στο λογισμικό των φορολογικών μηχανισμών, με ποσά που κυμαίνονται από 10.000 έως 100.000 ευρώ.



Ροη Ειδήσεων