Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΆννα Καστρινάκη, Health Manager Kastrin Health: Απειλή λουκέτου για μικρές επιχειρήσεις...

Άννα Καστρινάκη, Health Manager Kastrin Health: Απειλή λουκέτου για μικρές επιχειρήσεις υγείας.

Οι επιχειρήσεις Υγείας στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις μεταξύ άλλων λόγω του clawback που κάθε μήνα κυμαίνεται σε διαφορετικό ποσοστό από 20% έως 50%. Παράλληλα «Αν υπολογίσουμε και τη θέσπιση του κριτηρίου των αστεριών στις επιχειρήσεις Υγείας, εκτιμάται ότι έρχονται τα χειρότερα για πάρα πολλές επιχειρήσεις, ιδίως για αυτές που εξυπηρετούν ασθενείς μικρού βαλαντίου, διότι δε θα αντέξουν και θα διακόψουν τη λειτουργία τους», τονίζει η Άννα Καστρινάκη, Health Manager της  Kastrin Health στους Atticatimes.gr και την οικονομική αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη.

 

Ποιες είναι οι βασικές υπηρεσίες και ο ρόλος της Kastrin Health στον τομέα της υγείας;

Α.Κ.: Αντικείμενο της Kastrin Health είναι η διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών που σχετίζονται με την αδειοδότηση και τη λειτουργία επιχειρήσεων Υγείας κάθε τύπου ( ιδιωτικών κλινικών, Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, Πολυιατρείων και διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, ΚΔΗΦ, ΣΥΔ κ.ά.). Επίσης, η σύναψη συμβάσεων με ΕΟΠΥΥ και λοιπά ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και με όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες καθώς και η υπαγωγή των επιχειρήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακού νόμου κλπ. Επιπλέον, η εταιρία ασχολείται με το management των ανωτέρω επιχειρήσεων, ειδικότερα τη στελέχωση τους και τον εξοπλισμό τους και, γενικότερα, την εύρυθμη, αποτελεσματική και επικερδή λειτουργία τους. Η εμπειρία μας στο χώρο είναι πολυετής και αναγνωρισμένη.

 

Πώς προσαρμόζετε τις διαδικασίες σας ώστε να διασφαλίσετε τη συμμόρφωση με τις συνεχώς εξελισσόμενες νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις στον τομέα της υγείας;

Α.Κ.: Ενημερωνόμαστε διαρκώς, σε καθημερινή βάση, για όλες τις νομοθετικές αλλαγές που αφορούν τις επιχειρήσεις Υγείας( νομοσχέδια, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους) με σκοπό την άμεση προσαρμογή των επιχειρήσεων που διαχειρίζεται η Kastrin Health σε κάθε νέα διάταξη.

 

Πώς αξιολογείτε τη σημερινή κατάσταση του κλάδου υγείας και ποιες μεταρρυθμίσεις θεωρείτε ότι είναι αναγκαίες για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας; 

Α.Κ.: Υπάρχουν πολλά και σοβαρά θέματα στο χώρο της Υγείας, τα όποια δυστυχώς θα υφίσταται για πολλά χρόνια χωρίς δραστικές λύσεις , αν δεν αναλάβουν σε όλες τις βαθμίδες, από το αρμόδιο υπουργείο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία έως και το τελευταίο Κέντρο Υγείας, άνθρωποι που έχουν εντρυφήσει στο τομέα της Υγείας στην Ελλάδα. Πολλές φορές οι πιο έμπειροι και για χρόνια θητεύσαντες στο χώρο της Υγείας – εγώ προσωπικά ασχολούμαι από το 1980 – απορούμε και προβληματιζόμαστε για νομοθετικές ρυθμίσεις και, γενικότερα, πολιτικές αποφάσεις μη βιώσιμες, που δεν ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα και δημιουργούν πολλά προβλήματα, τόσο στις επιχειρήσεις Υγείας όσο και στους ασθενείς. Και δεν εξαιρείται καμία κυβέρνηση από αυτό που τονίζω.

 

Ποιες τεχνολογικές λύσεις ή εργαλεία χρησιμοποιείτε για την παρακολούθηση και τη διαχείριση της διαδικασίας αδειοδότησης;

Α.Κ.: Για όλη τη διαδικασία αδειοδότησης αυτών των επιχειρήσεων απαιτούνται χρόνο και δικαιολογητικά που, ομολογουμένως, είναι σε λογικά πλαίσια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες κινούνται ικανοποιητικά γοργά και αποτελεσματικά. Σε περίπτωση, βέβαια, αλλαγής τμημάτων και προσθήκης ιατρικών μηχανημάτων στις παραπάνω επιχειρήσεις, γίνεται σχεδόν εξαρχής η διαδικασία της άδειας λειτουργίας τους.

Πως είναι η συνεργασία των επιχειρήσεων αυτών (ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.ά.) με τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία;

Α.Κ.: Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει το τραγικό για όλες τις επιχειρήσεις Υγείας θέμα του clawback, το οποίο κάθε μήνα κυμαίνεται σε διαφορετικό ποσοστό, από 20% έως και 50%. Αν υπολογίσουμε και τη θέσπιση του κριτηρίου των αστεριών στις επιχειρήσεις Υγείας, εκτιμάται ότι έρχονται τα χειρότερα για πάρα πολλές επιχειρήσεις, ιδίως για αυτές που εξυπηρετούν ασθενείς μικρού βαλαντίου, διότι δε θα αντέξουν και θα διακόψουν τη λειτουργία τους. Αυτό γίνεται προς τέρψη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και των μεγάλων Funds, τα όποια έχουν εξαγοράσει μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας και συντηρούνται κυρίως από τους ασθενείς των ασφαλιστικών εταιριών. Με δεδομένο ότι τα 3/4 του πληθυσμού της χώρας αδυνατεί να καλύψει τα βασικά έξοδα του, είναι αντιληπτό τι θα γίνει αν προκύψει σε οποιονδήποτε συνάνθρωπό μας κάποιο θέμα υγείας, όντας τελικώς εξαναγκασμένοι αυτός και όλα τα μέλη της οικογένειάς του να κάνουν ιδιωτική ασφάλιση. Προς επίταση της τραγικότητας της κατάστασης, υπάρχει και το χρόνιο πρόβλημα των υποστελεχωμένων και ελλιπώς εξοπλισμένων δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.



Ροη Ειδήσεων