Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΑύριο Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν - Τριμερής και με Μακρόν-Χριστοδουλίδη

Αύριο Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Τριμερής και με Μακρόν-Χριστοδουλίδη

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στις 11:40 π.μ. (τοπική ώρα ΗΠΑ), δηλαδή στις 18:40 ώρα Ελλάδας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τη σύνθεση τρεις συν τρεις, όπου εκτός από τους δύο ηγέτες, θα παρευρεθούν και οι υπουργοί Εξωτερικών και οι διευθυντές των διπλωματικών γραφείων.

Πριν από αυτό, ο πρωθυπουργός θα έχει τριμερή συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με επίκεντρο τη συζήτηση για τα ενεργειακά και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Χθες, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων και τον πρίγκιπα – διάδοχο του Κουβέιτ.

Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις, όπως οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία δεν επηρεάζονται από τις αμερικανικές εκλογές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν: “Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα εξετάσουμε το βάθος των θεμάτων στα οποία μπορούμε να εμβαθύνουμε. Σε μια τόσο ταραγμένη περίοδο και με τη Μέση Ανατολή να παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να συζητάμε, να προωθούμε τη θετική ατζέντα και να αποφεύγουμε την κλιμάκωση είναι μια θετική κατάκτηση.”

Επιπλέον, το Κυπριακό θα τεθεί προς συζήτηση. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές τονίζουν: “Σε αυτή τη συγκυρία θα φέρουμε το θέμα στο τραπέζι. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών.”

Οι δύο ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές: “Όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, τόσο εμείς θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία.”

Τριμερής συνάντηση με Μακρόν και Χριστοδουλίδη

Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Η συνάντηση θα λάβει χώρα την Τρίτη στις 6 το απόγευμα και θα περιλαμβάνει συζήτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου.

Όπως ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή: “Δεν υπάρχει πραγματικό γεωπολιτικό ρίσκο στην υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.”



Ροη Ειδήσεων