Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΠΕ Βόρειου Τομέα ΑθηνώνΔήμος Κηφισιάς: Οδηγίες για τη σωστή διαχείριση βλάστησης εντός οικοπέδων

Δήμος Κηφισιάς: Οδηγίες για τη σωστή διαχείριση βλάστησης εντός οικοπέδων

Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές ιδιωτικών χώρων είναι υπεύθυνοι για την διαχείριση του πρασίνου (δένδρα, θάμνοι κ.α.) που φύεται εντός των ορίων των οικοπέδων τους. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να μεριμνούν έτσι ώστε η βλάστηση που βρίσκεται εντός των οικοπέδων τους να μην εμποδίζει την χρήση των πεζοδρομίων και των δρόμων.
Ενόψει δε της επερχόμενης χειμερινής περιόδου, επισημαίνεται ιδιαιτέρως, ότι όσον αφορά στην διαχείριση των δασικών δένδρων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε τα δασικά δένδρα που βρίσκονται εντός των οικοπέδων να μην εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των διερχόμενων πεζών, την κυκλοφορία οχημάτων και των λοιπών κατασκευών στους γειτονικούς κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς χώρους.
Επιτρέπεται η απομάκρυνση νεκρού ξύλου και φθαρμένων ή προσβεβλημένων από έντομα και ασθένειες κλαδιών, η αφαίρεση ή σύντμηση κλάδων που εξέχουν σε κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς χώρους εάν αυτοί δημιουργούν προβλήματα στην ασφαλή χρήση των χώρων αυτών κλπ εργασίες κλαδέματος στο πλαίσιο διατήρησης του μεγέθους του δένδρου σε ασφαλή κλίμακα μεγέθους.
Δεν επιτρέπεται η ολική κοπή δασικών δένδρων εντός ιδιωτικών χώρων. Ωστόσο, σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η κοπή ενός δένδρου π.χ. όταν το δένδρο ενέχει κινδύνους για ανθρώπους ή περιουσιακά στοιχεία, θα πρέπει να εκδοθεί άδεια (έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας) από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης έπειτα από αίτηση του διαχειριστή ή του ιδιοκτήτη του ακινήτου.
Με δεδομένο την όλο και συχνότερη εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο αλλά και στις υποδομές του Δήμου μας, συστήνεται η λήψη μέτρων για την σωστή διαχείριση της βλάστησης εντός των οικοπέδων, σύμφωνα με τα ανωτέρω, στο πλαίσιο πρόληψης πρόκλησης προβλημάτων & ατυχημάτων.



Ροη Ειδήσεων