Η ελληνική αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών βιώνει μεγάλες αλλαγές, με τις τιμές να μειώνονται αισθητά, γεγονός που διευκολύνει την πρόσβαση σε ταχύτητες που παλαιότερα θεωρούνταν δύσκολα προσβάσιμες για πολλούς καταναλωτές. Το νέο πρόγραμμα «Gigabit Voucher» και η κατάργηση του τέλους 5% για τις συνδέσεις οπτικών ινών δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την απόκτηση υπερυψηλών ταχυτήτων σε κόστος παρόμοιο με τις παλαιότερες, αργές συνδέσεις χαλκού.
Η αναμενόμενη υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το «Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit» προβλέπεται να αλλάξει ριζικά την αγορά, ενθαρρύνοντας τη στροφή προς την τεχνολογία οπτικών ινών. Μέσω της νέας πλατφόρμας στο Gov.gr, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για επιδότηση έως 200 ευρώ για την εγκατάσταση συνδέσεων 300 Mbps και άνω. Το κουπόνι έχει στόχο να ενθαρρύνει τη μετάβαση από τις παραδοσιακές συνδέσεις χαλκού, βελτιώνοντας τη συνολική ευρυζωνική κάλυψη της χώρας και αναβαθμίζοντας τις ψηφιακές υποδομές.
Το πρόγραμμα επιδοτεί μόνο όσους εξακολουθούν να χρησιμοποιούν χαλκοκαλώδια με χαμηλές ταχύτητες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα για αναβάθμιση σε οπτική ίνα με σημαντικά βελτιωμένη σύνδεση και χαμηλότερο μηνιαίο κόστος, ειδικά για όσους θα μεταβούν από τα 100 Mbps στα 500 Mbps. Η επιδότηση περιλαμβάνει και υπηρεσίες που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 250 Mbps ή συμμετρικές ταχύτητες 100 Mbps για επιχειρήσεις. Οι πάροχοι θα πρέπει να προσφέρουν υπηρεσίες με έκπτωση τουλάχιστον ίση με την αξία του κουπονιού, σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες προσφορές.
Επιπρόσθετα, οι πάροχοι που κατέχουν πάνω από το 20% της αγοράς ευρυζωνικών συνδέσεων θα είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν χονδρικές υπηρεσίες, δίνοντας τη δυνατότητα και σε άλλους παρόχους να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες στους καταναλωτές. Αυτές οι χονδρικές υπηρεσίες πρέπει να προσφέρονται με όρους διαφάνειας και χωρίς διακρίσεις, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ.
Το κουπόνι, αξίας 200 ευρώ ανά νοικοκυριό ή μικρομεσαία επιχείρηση που πληροί τις προϋποθέσεις, αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση σε γρήγορες και αξιόπιστες ευρυζωνικές συνδέσεις, βοηθώντας στην αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών της χώρας.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο όσον αφορά την ανάπτυξη της τεχνολογίας οπτικών ινών. Με κάλυψη μόνο στο 40% και διείσδυση περίπου 10%, η χώρα υστερεί σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την υψηλής ταχύτητας ευρυζωνική κάλυψη. Η χαμηλή ζήτηση για συνδέσεις 300 Mbps και άνω, κυρίως λόγω της αργής ψηφιακής προσαρμογής των επιχειρήσεων, επιβραδύνει την ανάπτυξη της αγοράς.
Αυτή τη στιγμή, οι τιμές για οπτικές ίνες με ταχύτητες 300 Mbps κυμαίνονται από 34 έως 41 ευρώ τον μήνα, ενώ για τα 1 Gbps κυμαίνονται από 45 έως 54 ευρώ τον μήνα, δίνοντας έτσι στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την πτώση των τιμών και την επιδότηση του προγράμματος «Gigabit Voucher».