Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΈρχονται αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων - Θεσπίζεται μπόνους παραγωγικότητας έως...

Έρχονται αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων – Θεσπίζεται μπόνους παραγωγικότητας έως και 15% του συνολικού μισθού

Αλλαγές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα αρχίσουν από τις αρχές του επόμενου έτους, καθώς όσοι καταφέρουν να πετύχουν τους καθορισμένους στόχους θα δουν αυξήσεις που κυμαίνονται από έναν έως δύο μισθούς. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, περίπου 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν τις αποδοχές τους εφόσον πετύχουν τους στόχους που θα καθοριστούν από τα υπουργεία ή τις υπηρεσίες τους.

Το σύστημα μπόνους θα επεκταθεί σε όλες τις ειδικές θέσεις του δημόσιου τομέα, με την Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής να ορίζει τους στόχους που θα ανταμείβονται, βάσει των προτεραιοτήτων κάθε υπουργείου. Οι υπάλληλοι που θα συνεισφέρουν στην επίτευξη αυτών των στόχων θα λαμβάνουν το μπόνους, το οποίο θα κυμαίνεται από 6% έως 15% του ετήσιου βασικού μισθού, δηλαδή από έναν έως δύο μισθούς. Οι προϊστάμενοι θα επιλέγουν τους δικαιούχους βάσει της συνεισφοράς τους, και το μπόνους θα κατανέμεται σε ένα ποσοστό 40% ισομερώς και το υπόλοιπο 60% ανάλογα με την ατομική απόδοση.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλίδες για την αποφυγή της μετατροπής του μπόνους σε οριζόντιο επίδομα και προσφέρει μη χρηματικές ανταμοιβές, όπως συμμετοχή σε προγράμματα πιστοποίησης δεξιοτήτων στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο θα καθορίζονται οι στόχοι και οι δείκτες μέτρησης απόδοσης (KPIs) για την εκτίμηση του ποσοστού επίτευξης και την αντίστοιχη κατανομή του μπόνους.

Ο ρόλος των προϊσταμένων θα ενισχυθεί, καθώς θα λειτουργούν ως managers των μονάδων τους, ενώ για τους υπαλλήλους που δεν θα λαμβάνουν μπόνους προβλέπονται άλλες ανταμοιβές, όπως επιπλέον ημέρες άδειας ή προτεραιότητα συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος αναμένεται να αναβαθμίσει τόσο την απόδοση των υπαλλήλων όσο και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Ειδικά τμήματα και πληροφοριακά συστήματα θα δημιουργηθούν για την παρακολούθηση του συστήματος, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Φέτος, το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά για 50.000 υπαλλήλους που ασχολούνται με κοινοτικούς πόρους, δημόσιες προμήθειες ή εργάζονται σε ελεγκτικές αρχές. Το διαθέσιμο κονδύλι ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και η ανταμοιβή κυμαίνεται από 800 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την επίτευξη των στόχων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για να εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στη χορήγηση των μπόνους, με συγκεκριμένα κριτήρια και μαθηματικούς τύπους. Οι δικαιούχοι επιλέγονται από τους προϊσταμένους, ενώ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα μπορεί να διενεργεί ελέγχους. Οι στόχοι καθορίζονται με τη μέθοδο SMART, ώστε να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, επιτεύξιμοι, σχετικοί και χρονικά προσδιορισμένοι.



Ροη Ειδήσεων