Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΚώστας Στέφας, αντιδήμαρχος Οικονομικών Ελληνικού-Αργυρούπολης: Η στρατηγική ανάπτυξης που θα καταστήσει τον...

Κώστας Στέφας, αντιδήμαρχος Οικονομικών Ελληνικού-Αργυρούπολης: Η στρατηγική ανάπτυξης που θα καταστήσει τον Δήμο ιδανικό για κατοίκους και επενδυτές

Ο Κώστας Στέφας, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοίκησης, ΚΕΠ, Ακίνητης Περιουσίας, Προγραμματισμού και Ψηφιακής Πολιτικής καθώς και Αναπληρωτής Δημάρχου Ελληνικού- Αργυρούπολης μιλά στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη για την στρατηγική ενίσχυσης των εσόδων του Δήμου και τη σημασία της επένδυσης στο Ελληνικό.

Ο κ. Στέφας επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση αυτών των έργων θα φέρει θετικές αλλαγές με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Όπως τονίζει, «Τα έσοδα που θα έχουμε ως Δήμος τα επόμενα χρόνια και όσο ολοκληρώνονται τα έργα θα είναι μεγάλα και θα μας δώσουν την μεγάλη ευκαιρία ώστε να τα κατανείμουμε στις περιοχές του Ελληνικού και της Αργυρούπολης ως αντισταθμιστικά στο πράσινο, στις παιδικές χαρές, στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων, στις ασφαλτοστρώσεις και σε έργα υποδομών της ήδη υπάρχουσας πόλης».

Με ποια κριτήρια έχετε κατανείμει τα κονδύλια του δημοτικού προϋπολογισμού σε ποιους τομείς έχει δοθεί βαρύτητα;

Κ.Σ.: Όπως γνωρίζετε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί πλήγματα όσον αφορά στις επιχορηγήσεις από την Κεντρική Διοίκηση, είτε μέσω περικοπών, είτε μέσω αυξήσεων διαφόρων τελών, π.χ. το τέλος ταφής απορριμμάτων προς τον ΕΔΣΝΑ, το οποίο έχει εκτοξευθεί. Παράλληλα οι ΟΤΑ καλούνται να πληρώσουν αυξημένες υποχρεώσεις λόγω των μεγάλων αυξήσεων και στους οργανισμούς κοινής ωφελείας ΔΕΗ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, βενζίνη κ.λ.π.

Παρόλα αυτά ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης με την χρηστή διοίκηση που γίνεται μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει και έχει θετικούς προϋπολογισμούς. Τα πλεονάζοντα χρήματα τα κατευθύνουμε σε προτεραιότητες όπως η κοινωνική πολιτική, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι παιδικοί σταθμοί κ.λ.π.

Στις περισσότερες από τις παραπάνω δραστηριότητες, ο δημότης συμμετέχει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Ένα παράδειγμα στην κατεύθυνση αυτή είναι, και λόγω επικαιρότητας, το καλοκαιρινό camp με φιλοξενούμενα πάνω από 1.000 άτομα, με πολλές δραστηριότητες και χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε ένα ευρώ τους γονείς. Όπως και η λειτουργία των παιδικών σταθμών που παρέχεται χωρίς τροφεία.

Ποια είναι η στρατηγική σας για την ενίσχυση των εσόδων του Δήμου;

Κ.Σ.: Βασική στρατηγική για την ενίσχυση των εσόδων του Δήμου μας αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αναπτυξιακών και προωθητικών δράσεων έτσι ώστε ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης να καταστεί ιδανικός προορισμός για κατοίκους, επισκέπτες, επαγγελματίες και επενδυτές.

H προώθηση της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας -με έμφαση στους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Κοινωνικής Πολιτικής- καθώς και η έξυπνη και βιώσιμη διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος, υποστηρίζονται από τις στρατηγικές και επενδυτικές προτεραιότητες του Δήμου, εξασφαλίζοντας τους πόρους χρηματοδότησης μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Παράλληλα, πραγματοποιούμε συμπράξεις με φορείς του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε από κοινού προγράμματα και έργα που συμβάλλουν στην κοινωνική, επιχειρηματική και αστική ανάπτυξη. Στόχος των προγραμμάτων είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξη του Δήμου μας μέσω της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου και των υπηρεσιών του για κατοίκους και επισκέπτες.

Ποια είναι τα κύρια έργα ψηφιακής πολιτικής που προωθείτε στον Δήμο;

Κ.Σ.: Τα κύρια έργα ψηφιακής πολιτικής που έχουν υλοποιηθεί είτε έχουν προγραμματιστεί είναι τα κάτωθι:

ΥΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ

  • Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων “ΙΡΙΔΑ 2.0”
  • Νέο portal με ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους δημότες:
    (α) κρατήσεις παιδικών χαρών
    (β) προγραμματισμός ραντεβού στα ΚΕΠ / εξυπηρέτηση με τηλεδιάσκεψη
    (γ) εφαρμογή ενημέρωσης προβλημάτων/βλαβών Novoville
    (δ) έκδοση πιστοποιητικών δημοτολογίου και ληξιαρχείου
    (ε) έκδοση βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας
    (στ) διαθεσιμότητα βιβλίων δημοτικής βιβλιοθήκης
  • Δωρεάν wifi σε πλατείες και πάρκα του δήμου
  • Πλατφόρμα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης ωφελούμενων κοινωνικών δομών
  • Πλατφόρμα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης γονέων στους παιδικούς σταθμούςΥΠΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
  • Δωρεάν wifi σε αθλητικά κέντρα και χώρους πολιτισμού του δήμου
  • Έξυπνο σύστημα διασφάλισης προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα
  • Σύστημα διαχείρισης δημοτικών κοιμητηρίων και ψηφιοποίηση φακέλων
  • Διαχείριση κλειστών και ανοικτών χώρων άθλησης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας (προγραμματισμός μαθημάτων, ενημέρωση γονέων, αγώνες, μαζικός αθλητισμός κ.λπ.)
  • Ψηφιακή Πλατφόρμα Διαχείρισης Λαϊκών Αγορών
  • Έξυπνο σύστημα προειδοποίησης και αντιμετώπισης κινδύνων (πλημμυρικών φαινομένων, πυρκαγιάς, σεισμού κλπ.) στα όρια του δήμου
  • Σύστημα διαχείρισης αστικού πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων.
  • Ψηφιοποίηση τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς (η κατοχή και νομή της οποίας ανήκει στον δήμο),

Νέο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (πληρωμές, συμμετοχή σε προγράμματα κτλ)

Αναφορικά με το εμβληματικό έργο του Ελληνικού, μπορείτε να μας ενημερώσετε για την πρόοδο της επένδυσης; Πώς προβλέπετε ότι θα επηρεάσει τα έσοδα του Δήμου και την τοπική οικονομία;

Κ.Σ.: Το εμβληματικό έργο του Ελληνικού, όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς όπως επίσης και τα συνοδευτικά έργα υποδομής που θα το συμπληρώνουν. Ήδη βλέπουμε την υπογειοποίηση της παραλιακής λεωφόρου που προχωρά γοργά, τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου, τη διευθέτηση των ρεμάτων που είναι έργο που θα προστατεύσει και τις ήδη υπάρχουσες κατοικημένες περιοχές τους Δήμου μας, τους πρώτους ορόφους του καζίνο που είναι πλέον ορατοί κ.λ.π.

Τα έσοδα που θα έχουμε ως Δήμος τα επόμενα χρόνια και όσο ολοκληρώνονται τα έργα θα είναι μεγάλα και θα μας δώσουν την μεγάλη ευκαιρία ώστε να τα κατανείμουμε στις περιοχές του Ελληνικού και της Αργυρούπολης ως αντισταθμιστικά στο πράσινο, στις παιδικές χαρές, στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων, στις ασφαλτοστρώσεις και σε έργα υποδομών της ήδη υπάρχουσας πόλης.

Ποια μαθήματα έχετε αποκομίσει από την μέχρι τώρα εμπειρία σας στην τοπική αυτοδιοίκηση που σας βοηθούν στη σημερινή σας θέση; Πώς αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνουν την προσέγγισή σας στις τρέχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες;

Κ.Σ.: Γενικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα μεγάλο σχολείο. Είναι το στάδιο της πολιτικής που έχει άμεση επαφή με τους δημότες. Με τους γείτονες, με τους συμμαθητές, με φίλους και γνωστούς που έχεις μεγαλώσει μαζί. Το μεγαλύτερο μάθημα λοιπόν που έχω πάρει είναι ότι πρέπει να είσαι ειλικρινής απέναντι σε όλους αυτούς. Κάποιες φορές οι ενέργειες σου και οι απαντήσεις που πρέπει να δίνεις δεν θα είναι αρεστές.

Το βασικό όμως είναι να είναι καθαρές, ώστε να μπορείς να τους κοιτάς στα μάτια. Έτσι έχω πορευτεί μέχρι σήμερα και έτσι σκοπεύω να συνεχίσω για το μέλλον. Στόχος η καλυτέρευση της καθημερινότητας στον δήμο που μεγαλώνουμε και έχουμε δημιουργήσει οικογένειες. Έτσι σκοπεύω να πορευτώ και στις όποιες προκλήσεις και ευκαιρίες όποια στιγμή συναντήσω.



Ροη Ειδήσεων