Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΚραυγή αγωνίας των εμπόρων της Αθήνας προς τον Πρωθυπουργό εν όψει ΔΕΘ:...

Κραυγή αγωνίας των εμπόρων της Αθήνας προς τον Πρωθυπουργό εν όψει ΔΕΘ: Τι ζητούν με επιστολή τους

Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την 88η ΔΕΘ έχει ξεκινήσει, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, απέστειλε αναλυτική επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας τις προσδοκίες του εμπορικού κλάδου από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. Ο κ. Καφούνης τονίζει ότι εκπροσωπεί έναν από τους παλαιότερους επιχειρηματικούς φορείς της χώρας, ο οποίος έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να παρεμβαίνει αποτελεσματικά με σοβαρές και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις, στηρίζοντας το ελληνικό εμπόριο.

Εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για εκείνους που κατηγορούν συνολικά τον εμπορικό κόσμο για «αισχροκέρδεια» και υπογραμμίζει ότι ο εμπορικός τομέας ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις απαιτήσεις, επιδεικνύοντας εξαιρετική προσαρμοστικότητα στην εφαρμογή της διασύνδεσης των POS, ERP και εμπορολογιστικών συστημάτων με την ΑΑΔΕ, καθώς και στην υιοθέτηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, παρά τις ασφυκτικές προθεσμίες και την έλλειψη ετοιμότητας από τις εταιρείες-παρόχους υπηρεσιών και τις δημόσιες υποδομές. Επισημαίνει επίσης ότι ο εμπορικός κλάδος ανέλαβε μέρος των υποχρεώσεων του κράτους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Ο κ. Καφούνης με επιστολή του αναφέρει ότι από τις εξαγγελίες στην ομιλία του Πρωθυπουργού, περιμένει αναφορές στα αιτήματα του εμπορικού κόσμου και συγκεκριμένα:

  • «Την οριστική και άμεση κατάργηση του παρωχημένου μνημονιακού “τέλους επιτηδεύματος”.
  • Τη μείωση της υπερβολικής προκαταβολής φόρου για τα απρόβλεπτα κέρδη της επόμενης χρήσης.
  • Την εξαίρεση, τουλάχιστον του απόλυτα διασυνδεδεμένου εμπορίου με την ΑΑΔΕ, από την οπισθοδρομική αντικειμενική φορολόγηση κερδών για “φανταστικά” κέρδη.
  • Την ουσιαστική του παρέμβαση, με χρήση κάθε νομικού τρόπου που διαθέτει, υπέρ της τίμιας λειτουργίας του ολιγοπωλιακού τραπεζικού συστήματος, με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού που ισχύουν για όλους.
  • Και τέλος, την ουσιαστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών και όχι την ασήμαντη εξαγγελθείσα μείωση, τουλάχιστον για τους κλάδους που με δυσκολίες και τρόμο για τα υπέρογκα πρόστιμα, εφαρμόζουν ήδη την ψηφιακή κάρτα εργασίας».



Ροη Ειδήσεων