Η ανακοίνωση για τη διαγραφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριου Σαλμά, από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ χθες το απόγευμα προκάλεσε κάποια έκπληξη, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός βρισκόταν ήδη στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με ένα γεμάτο πρόγραμμα συναντήσεων. Ωστόσο, αυτή η κίνηση δεν ήταν αναπάντεχη, καθώς η συμπεριφορά του Μάριου Σαλμά είχε ήδη μπει στο «μικροσκόπιο» του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, ο βουλευτής «είχε συνεχή απρεπή συμπεριφορά» και προχωρούσε σε «κακοπροαίρετη κριτική», παρά τις συστάσεις που του έγιναν.
Ο Σαλμάς είχε προκαλέσει εντάσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς μαζί με άλλους 10 βουλευτές της ΝΔ είχε συνυπογράψει μια επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τα κόκκινα δάνεια. Παρά την απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο Σαλμάς συνέχισε να υποστηρίζει ότι το πρόβλημα παραμένει για τους δανειολήπτες, λέγοντας σε τηλεοπτική εκπομπή: «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη».
Η ένταση με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προέκυψε όταν ο Σαλμάς κατήγγειλε «φωτογραφικούς διαγωνισμούς» για την εκμετάλλευση κυλικείων σε μουσεία, κάτι που η Μενδώνη διέψευσε, επισημαίνοντας τις βελτιώσεις που έγιναν στους όρους των μισθώσεων. Παρότι ο Σαλμάς κατέθεσε νέα ερώτηση, κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι οι κατηγορίες του δεν ευσταθούν και αντιβαίνουν στις αρχές της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.
Το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζε ότι «όταν κάποιος συνεχίζει να επαναλαμβάνει αβάσιμες κατηγορίες χωρίς στοιχεία αντί να απευθυνθεί στην αρμόδια δικαστική αρχή, αυτή η συμπεριφορά είναι όχι μόνο ανεπίτρεπτη, αλλά και ύποπτη». Επιπλέον, ο Σαλμάς είχε στρέψει τα βέλη του και κατά του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν ανακοινωθεί η διαγραφή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ιωάννης Τραγάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Σαλμά και τον ενημέρωσε ότι παραπέμπεται για διαγραφή βάσει των άρθρων 20-21 του κανονισμού λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ για «αντικοινοβουλευτική, αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά».
Όσοι γνωρίζουν τον πρωθυπουργό, ξέρουν ότι δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ. Ο Σαλμάς είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και μετά τις ευρωεκλογές, κατηγορώντας την ότι ασχολείται με τους λίγους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «δεν δέχομαι υπόνοιες ότι είμαστε με τους λίγους». Τη Δευτέρα στις 12.00 αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή δεοντολογίας για να εξετάσει την υπόθεση της διαγραφής.