Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΜόναχο: Αυστριακός βοσνιακής καταγωγής ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο - Σχετίζεται...

Μόναχο: Αυστριακός βοσνιακής καταγωγής ο δράστης της επίθεσης στο Μόναχο – Σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος

Ο άνδρας που νωρίτερα σήμερα επιτέθηκε με πυροβολισμούς σε αστυνομικό φυλάκιο κοντά στο Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό στο Μόναχο, και τελικά έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, ήταν ο Εμρά Ι., 18 ετών, Αυστριακός με βοσνιακή καταγωγή.

Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά κανάλια WDR, NDR και την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο δράστης γεννήθηκε το 2006 στην Αυστρία και διέμενε στο Σάλτσμπουργκ. Όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel και η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», ο 18χρονος ήταν ήδη γνωστός στις αυστριακές αρχές ως ισλαμιστής. Το 2023 είχε γίνει αναφορά εναντίον του για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και διάδοση προπαγάνδας του «Ισλαμικού Κράτους», ενώ στο κινητό του είχε βρεθεί σχετικό υλικό, χωρίς όμως να υπάρξει δίωξη.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στη BILD ανέφερε ότι «οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά του δράστη». Ο μάρτυρας περιέγραψε ότι «χρειάστηκαν κάποια λεπτά μέχρι να φτάσουν οι πρώτοι αστυνομικοί», προσθέτοντας πως «πυροβόλησαν τουλάχιστον 30-40 φορές και έπειτα άκουσα να φωνάζουν: Είναι στο έδαφος. Δεν κινείται πια». Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιοάχιμ Χέρμαν, ανακοίνωσε ότι ο δράστης υπέκυψε στα τραύματά του.

Κοντά στο σημείο της επίθεσης βρίσκεται το Γενικό Προξενείο του Ισραήλ, το οποίο όμως ήταν σχεδόν άδειο λόγω της επετείου της επίθεσης Παλαιστινίων κατά ισραηλινών αθλητών στις 5 Σεπτεμβρίου 1972, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μόναχο.

Η αστυνομία ανέφερε πως ο δράστης έδρασε μόνος του, οπλισμένος με μια παλιάς κατασκευής επαναληπτική καραμπίνα Mauser και ξιφολόγχη μπαγιονέτα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιοάχιμ Χέρμαν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο στόχος του δράστη να ήταν το Γενικό Προξενείο του Ισραήλ, λέγοντας ότι «πρέπει να θεωρήσουμε ότι σήμερα το πρωί μπορεί να είχε σχεδιαστεί επίθεση εναντίον του Γενικού Προξενείου του Ισραήλ». Διευκρίνισε πάντως ότι η έρευνα για το κίνητρο του δράστη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, σχολίασε ότι «το Μόναχο βρέθηκε σήμερα για λίγο με κομμένη την ανάσα» και δήλωσε ανακουφισμένος που «ευτυχώς, στο τέλος πήγαν όλα καλά». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αντισημιτικού κινήτρου, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν σοβαρές υποψίες, επειδή σήμερα είναι η επέτειος της επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Μπορεί να υπάρχει σύνδεση».

«Δίνουμε άλλη μια φορά υπόσχεση προστασίας στους εβραίους πολίτες, τους εβραϊκούς και τους ισραηλινούς θεσμούς, και θα αντιμετωπίσουμε και εξουδετερώσουμε οποιαδήποτε επίθεση με αποφασιστικότητα», πρόσθεσε ο κ. Ζέντερ.



Ροη Ειδήσεων