Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΝάνσυ Ανοιξά, Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας: Η πολυδιάστατη συνεισφορά του ΕΛΚΕ στην...

Νάνσυ Ανοιξά, Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας: Η πολυδιάστατη συνεισφορά του ΕΛΚΕ στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης

Η Νάνσυ Ανοιξά, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας (ΕΛ.Κ.Ε.), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μιλά στους Atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη για τους στόχους και τις βασικές δραστηριότητες του φορέα. Από την ίδρυσή του το 2004, το ΕΛ.Κ.Ε. έχει αναπτύξει μια πληθώρα πρωτοβουλιών με εξαιρετική προσφορά στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Η Νάνσυ Ανοιξά εξελέγη τον Ιούλιο Πρόεδρος του ΕΛ.Κ.Ε. κατά τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου για την προσεχή τετραετία 2024-2028.

 

Μπορείτε να μας δώσετε μια συνοπτική εικόνα του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας ποιοι είναι οι στόχοι και οι βασικές του δραστηριότητες;

N.A.: Το “Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας” δημιουργήθηκε από διακεκριμένες προσωπικότητες αναγνωρισμένης αξίας από τον χώρο της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων, που έχουν αξιόλογη κοινωνική προσφορά. Πρόκειται για μια ανιδιοτελή συλλογική παρέμβαση, με στόχο την δημιουργία δράσεων προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, σε πέντε κύριους άξονες: Τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την επιμόρφωση, την επικοινωνία και τον άνθρωπο. Ιδρύθηκε το 2004 από τον πρόεδρο της Ένωσης Επιχειρήσεων Διαφήμισης & Επικοινωνίας Βορ. Ελλάδος (ΕΕΔΕΒΕ) κ. Ντίνο Κωστόπουλο, με σκοπό την κοινωνική σύνδεση και συνεργασία όλων των ανθρώπων της επικοινωνίας, που επιθυμούν πέρα και πάνω από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες να προσφέρουν στην κοινωνία που ζούμε, που δημιουργούμε και που αγαπάμε. Από το 2012 το ΕΛ.Κ.Ε. δραστηριοποιείται ανεξάρτητο ως μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό σωματείο, με εξαιρετική προσφορά στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Ως Πρόεδρος πως θα συμβάλλετε προσωπικά στην επίτευξη των στόχων του και τι είναι αυτό που σας παρακίνησε να αναλάβετε δράση στον συγκεκριμένο φορέα;

N.A.:Το “Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας” έχει πραγματοποιήσει επί σειρά ετών πολλές σημαντικότατες διοργανώσεις, που έγιναν “θεσμός” όπως το αίτημα των Θεσσαλονικέων να επιστρέψουν στην πόλη οι “Μαγεμένες” (Las Incandantas) που εκλάπησαν επί τουρκοκρατίας και “φιλοξενούνται” παρανόμως στο Μουσείο του Λούβρου. Τα οκτώ περίτεχνα αρχαία αγάλματα που είναι διαστάσεων ύψους 3 μ. ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και αποσπάστηκαν βίαια από την Θεσσαλονίκη, σε μια περίοδο που οι Τούρκοι κατακτητές ήθελαν να εξαφανίσουν κάθε τι ελληνικό. Εκδηλώσεις για την επιστροφή των “Μαγεμένων” οργανώθηκαν και στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Θεσσαλονικέων, στο πολυσυνέδριο Money Show στο ξενοδοχείο Hilton το 2011 παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου.

– Κάθε Χριστούγεννα το “Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας” εδώ και 15 χρόνια διοργανώνει υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης τα “Δέματα Αγάπης” συγκεντρώνοντας τρόφιμα μακράς διάρκειας με σκοπό την διανομή τους σε οικογένειες που έχουν ανάγκη και που επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Στο κοινωνικό αυτό πρόγραμμα η επιλογή των οικογενειών που διανέμονται τα “Δέματα Αγάπης” γίνεται αποκλειστικά από τους προκαθήμενους των Ιερών Ναών που απευθύνεται το πρόγραμμα.

– Το σύμβολο της πόλης της Θεσσαλονίκης δεν είναι ο Λευκός Πύργος, ο οποίος ήταν φυλακή και τόπος φρικτών βασανιστηρίων των ελλήνων αγωνιστών από τους Τούρκους (“Ο Πύργος του Αίματος”). Το σύμβολο της πόλης είναι η “Γοργόνα Θεσσαλονίκη” η ετεροθαλής αδελφή του Μεγ. Αλέξανδρου η οποία ήταν κρυφά ερωτευμένη μαζί του. Όταν το πληροφορήθηκε η μητέρα της η Ολυμπιάδα, η οποία ήταν ημίθεη, για να την απομακρύνει από τον αδελφό της, την πάντρεψε με τον βασιλιά Κάσσανδρο της Χαλκιδικής, ο οποίος ήταν υπέργηρος. Λέγεται ότι η ωραία Θεσσαλονίκη, ποτέ δεν ήρθε σε ερωτική επαφή με τον βασιλιά Κάσσανδρο, γιατί πάντα μέσα στην καρδιά της ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος. Όταν η Θεσσαλονίκη πληροφορήθηκε τον θάνατο του αγαπημένου της αδελφού στα βάθη της Ανατολής, από την θλίψη της έπεσε στα κύματα στον Θερμαϊκό Κόλπο και χάθηκε… Από τότε – λέει ο μύθος – εμφανιζόταν στο Αιγαίο Πέλαγος σαν γοργόνα και ρωτούσε τους καπετανέους “Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;” Αν της απαντούσε ο καπετάνιος του πλοίου ότι πέθανε, τότε από την θλίψη της σήκωνε τεράστια κύματα και βύθιζε το καράβι. Αν της απαντούσε ότι “ζει και βασιλεύει” τότε από τη χαρά της άφηνε το πλοίο να συνεχίσει το ταξίδι του. Καμιά πόλη στον κόσμο, δεν έχει για το όνομά της, μια τόσο τρυφερή, ερωτική και ρομαντική ιστορία. Γι΄αυτό σαν σύμβολό της η πόλη πρέπει να νουθετήσει την “Γοργόνα Θεσσαλονίκη” την αδελφή του Μεγα Αλέξανδρου, σε μια εντυπωσιακή απεικόνιση της γοργόνας που να ατενίζει με το βλέμμα της στραμμένο προς την Ανατολή… Το “Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας” έχει διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις, παρεμβάσεις προς την πολιτεία, εκθέσεις στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κ.α.

– 100 χρόνια Ελεύθερη Θεσσαλονίκη. Το “Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας” συμμετείχε στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Εξέδωσε μια συλλεκτική αναμνηστική βινιέτα 16 συλλεκτικών γραμματοσήμων σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Μακεδονίας & Θράκης, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

– Δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Ένα σπουδαίο κοινωνικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε ανέργους, πολύτεκνους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από το “Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας” και πραγματοποιείται από τη Στέγη Κοινωνικής Συμπαράστασης και Αλληλεγγύης “Ο Αριστοτέλης” με τη συμμετοχή πλειάδας ιατρών όλων των ειδικοτήτων.

– Τα “Βραβεία Επιχειρείν” είναι ένας πολυετής θεσμός που διοργανώνεται με σκοπό την ανάδειξη και επιβράβευση του επιχειρείν στον πολιτισμό, στις τέχνες και τα γράμματα, στον αθλητισμό, στην επιχειρηματικότητα και στην κοινωνική προσφορά. Τα τελευταία χρόνια η σημαντικότατη αυτή διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υφ. Εσωτερικών και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συνδιοργανωτής είναι ο Μητροπολιτικός Ροταριανός Όμιλος Θεσσαλονίκης και συμμετέχουν υποστηρικτικά τα επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, εμπορικοί σύλλογοι και οργανώσεις.

Τι δράσεις να περιμένουμε το επόμενο διάστημα:

N.A.: Το προσεχές διάστημα για το 2024 είναι προγραμματισμένα τα “Βραβεία Επιχειρείν Γυναικείας Επιχειρηματικότητας” στις 22 Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο τα “Δέματα Αγάπης”.

Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποστηρίξουν το έργο του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας;

N.A.: Όσοι και όσες το επιθυμούν μπορούν να απευθυνθούν στο “Ελληνικό Κέντρο Επικοινωνίας” για να γίνουν τακτικά μέλη και συμπαραστάτες στο έργο και στις δράσεις του στο e-mail: elke2460@yahoo.com και στα τηλέφωνα: 00306974870847 Η ετήσια συνδρομή των μελών είναι συμβολική μόνον 10 ευρώ, αρκεί να υπάρχει από τον καθένα μας, καλή διάθεση και ανιδιοτελή προσφορά σε κάθε προσπάθεια.



Ροη Ειδήσεων