Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΝίκος Κοσμόπουλος: Στόχος, κανένα μέλος του ΕΒΕΑ να μην νιώθει μόνο του

Νίκος Κοσμόπουλος: Στόχος, κανένα μέλος του ΕΒΕΑ να μην νιώθει μόνο του

Για τις προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη συμμετοχή του στα κοινά, μίλησε ο Νίκος Κοσμόπουλος, επιχειρηματίας και υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ, στην οικονομική αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη και τους Atticatimes.gr.

Η επιχειρηματικότητα σήμερα χρειάζεται προσαρμοστικότητα, καινοτομία και συνεργασία. Το ΕΒΕΑ πρέπει να είναι δίπλα στα μέλη του, επιλύοντας άμεσα και αποτελεσματικά τα ζητήματα που προκύπτουν“, σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η νέα γενιά επιχειρηματιών έχει την ευκαιρία να φέρει ανανέωση και να χτίσει ένα πιο ισχυρό επιχειρηματικό περιβάλλον με τη βοήθεια των εμπειρότερων.

Πείτε μας μερικά πράγματα για την επιχειρηματική σας δραστηριότητα καθώς και τι σας ώθησε να διεκδικήσετε θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ;

Ν.Κ.:Το επιχειρηματικό μου ταξίδι ξεκίνησε από μικρή ηλικία με την δραστηριοποίηση σε τομείς που συμβάλλουν στην οικονομία αλλά και την κοινωνία μας. Πιο συγκεκριμένα δραστηριοποιούμαι στο χώρο των μίντια, των κατασκευών και της ασφάλειας. Ως νέος επιχειρηματίας, η ενέργεια και η φρέσκια ματιά που φέρνω στη δουλειά μου είναι αυτά που με κινητοποιούν καθημερινά, καθώς και η θέλησή μου να συνεισφέρω σε έναν κόσμο όπου η καινοτομία και η εξέλιξη είναι στο επίκεντρο.

Η απόφαση μου να διεκδικήσω μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ  για το τομέα των υπηρεσιών με τον συνδυασμό «Το ΕΒΕΑ στα μέλη του» και επικεφαλής τον υποψήφιο πρόεδρο Νίκο Σοφιανό, προέκυψε από την πεποίθηση πως είναι καιρός να ακουστεί η φωνή της νέας γενιάς επιχειρηματιών, πάντα με την βοήθεια των εμπειρότερων. Πιστεύω ό,τι μπορούμε να φέρουμε ανανέωση, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και να χτίσουμε ένα δυνατότερο επιχειρηματικό περιβάλλον με γνώμονα τη συνεργασία και τη στρατηγική ανάπτυξη.

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που θεωρείτε ότι αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα; Πώς πιστεύετε ότι θα βοηθήσετε να επιλυθούν μέσω του ΕΒΕΑ;

Ν.Κ.: Σήμερα, οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξή τους και την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά. Οι οικονομικές αβεβαιότητες, το ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό, ο έντονος ανταγωνισμός, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και οι προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που απαιτούν στρατηγικές λύσεις.

Ως υποψήφιος στο ΕΒΕΑ στο τομέα των υπηρεσιών, θέλω να γίνω μια θετική δύναμη σε αυτό το περιβάλλον! Πιστεύω ότι μπορούμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις μας παρέχοντας στους επιχειρηματίες την κατάρτιση και τις γνώσεις που χρειάζονται για να προσαρμοστούν.

Επιπλέον, είναι κρίσιμο να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για την προώθηση πολιτικών που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη μέσα από προτάσεις που θα πραγματοποιούνται.

Το κύριο ζητούμενο για εμένα είναι να διασφαλίσουμε ότι το ΕΒΕΑ θα είναι κυριολεκτικά στα μέλη του, επιλύοντας τα προβλήματά τους. Η υποστήριξή των μελών μας πρέπει είναι η προτεραιότητά μας. Αυτό θα μπορέσει να γίνει, μέσα από τη δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας υποστήριξης των μελών μας που θα έχει ως αποστολή την άμεση και αποτελεσματική επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος μπορεί να προκύπτει γι’αυτά, καθώς ως επιχειρηματίες γνωρίζουμε πως τα καθημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται είναι πολλά.

Συνοψίζοντας λοιπόν τα παραπάνω, στόχος μου είναι ότι κάθε μέλος θέλω να νιώθει ό,τι δεν είναι μόνο του και μαζί με τον επικεφαλής Νίκο Σοφιανό και τους συνυποψηφίους μου να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε μαζί οποιαδήποτε πρόκληση.

Με τόσες επαγγελματικές υποχρεώσεις, πώς καταφέρνετε να ισορροπείτε την προσωπική και επαγγελματική σας ζωή;

Ν.Κ.:Η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι πάντα μια πρόκληση και ιδίως όταν βρίσκεσαι στη πιο παραγωγική ηλικία, οπότε δεν θα πω ότι τα καταφέρνω πάντα τέλεια. Όλοι έχουμε τις μέρες μας! Το σημαντικό είναι να βρίσκουμε τρόπους να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.

Προσπαθώ να οργανώνω το χρόνο μου, ώστε να “αποδεσμεύομαι” από τη δουλειά για να περάσω ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Φυσικά, υπάρχουν και οι μέρες που η δουλειά μπορεί να μας “τραβήξει” περισσότερο, και αυτό είναι φυσικό.

Ποιο είναι το σημαντικότερο μάθημα που έχετε αποκομίσει από την πορεία σας στην επιχειρηματικότητα, και ποια συμβουλή θα δίνατε σε όσους σκέφτονται τώρα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση;

Ν.Κ.: Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που έχω αποκομίσει από την πορεία μου στην επιχειρηματικότητα είναι ότι η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία είναι το παν. Όσο καλά κι αν σχεδιάσεις κάτι, πάντα θα προκύπτουν απρόβλεπτες καταστάσεις. Η επιτυχία (όπως την καθορίζει ο καθένας μας) δεν είναι γραμμική. Θα υπάρχουν συνεχώς ups and downs, αλλά σίγουρα με επιμονή και υπομονή κάθε βήμα σε φέρνει πιο κοντά στο στόχο. Τα αγαθά κόποις κτώνται!

Οπότε η συμβουλή μου για όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση είναι απλή: Μη φοβάστε τις αποτυχίες και τα λάθη, καθώς είναι πολύτιμα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε. Και το κυριότερο, να μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων!



Ροη Ειδήσεων