Ο Παύλος Πολάκης αναμένεται να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα και την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο Πολάκης σχολίασε την «έκπτωτο» πρόεδρο, δηλώνοντας πως «έκανε λάθος που στήριξε τον Κασσελάκη». Εξήγησε πως, το καλοκαίρι, πίστευε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν ανασυγκρότηση μετά την παραίτηση Τσίπρα, και θεωρούσε πως ο Κασσελάκης, ως νέος και ευφυής, θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.
Ο Πολάκης επεσήμανε πως ο Κασσελάκης «το έχασε σε πολλά», κυρίως επειδή δεν δημιούργησε «πολιτικό επιτελείο», κάτι που είναι κρίσιμο για τα αριστερά κόμματα. Τόνισε επίσης ότι «ομάδα χωρίς αρχηγό είναι μηδέν και αρχηγός χωρίς ομάδα είναι μηδέν». Όσον αφορά τις κατηγορίες περί ομοφοβίας, διευκρίνισε ότι αν ήταν ομοφοβικός, «δεν θα πρότεινε τον Κασσελάκη για αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ», και διαφώνησε με την «τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητέρας».
Ο Πολάκης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι «ο Κασσελάκης το έπαιξε one man show» στις ευρωεκλογές, χωρίς να μοιράσει ευθύνες στην Πολιτική Γραμματεία. Επίσης, η υπόθεση του πόθεν έσχες δημιούργησε ζημιές στην πολιτική του παρουσία.
Σχετικά με το μέλλον, ο Πολάκης δήλωσε ότι αν αισθανθεί έτοιμος, θα ηγηθεί του κόμματος, σημειώνοντας πως «η μετριοφροσύνη είναι για τους μέτριους». Εξήγησε ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ «περιμένει και αν δει φως, θα επιστρέψει μαζικά», προσθέτοντας ότι δεν επιδιώκει να κερδίσει με το κέντρο, αλλά με τους «αριστερούς, δημοκρατικούς προοδευτικούς ανθρώπους».
Για το κεντρικό πολιτικό μήνυμα, ο Πολάκης τόνισε την ανάγκη να αναστραφεί η αναδιανομή πλούτου από τον λαό προς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σημείωσε επίσης τη σημασία της δικαιοσύνης και της διαφάνειας, υπογραμμίζοντας πως «η χώρα χρεοκόπησε το 2010 επειδή το πολιτικό προσωπικό και η ολιγαρχία ήξεραν ότι δεν θα πάθουν τίποτα».
Τέλος, ανέφερε προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, όπως πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για δικαστές άνω των 60 ετών, δημιουργία δεύτερης σχολής δικαστών, και περιορισμό των αναβολών στις δίκες. Προτείνει επίσης τη δομική αναδιοργάνωση του κράτους, ώστε να είναι πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.