Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΠύραυλοι Storm Shadow/SCALP: Γιατί το Κίεβο θέλει διακαώς να του επιτραπεί να...

Πύραυλοι Storm Shadow/SCALP: Γιατί το Κίεβο θέλει διακαώς να του επιτραπεί να τους χρησιμοποιήσει εντός του Ρωσικού εδάφους

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζονται να καταργήσουν τους περιορισμούς στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά στόχων εντός της Ρωσίας, σύμφωνα με το BBC.

Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια επίσημη επιβεβαίωση από τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ στην Ουάσινγκτον. Παρότι η Ουκρανία έχει ήδη αυτούς τους πυραύλους, τους χρησιμοποιεί μόνο εντός των δικών της συνόρων και ζητά εδώ και εβδομάδες την άρση των περιορισμών για να στοχεύσει εντός της Ρωσίας.

Ο Storm Shadow είναι ένας πύραυλος cruise που κατασκευάστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, με μέγιστο βεληνεκές περίπου 250 χιλιομέτρων, ενώ οι Γάλλοι τον αποκαλούν «Scalp». Το όπλο αυτό είναι ιδανικό για να πλήττει σκληρά καταφύγια και αποθήκες πυρομαχικών που χρησιμοποιεί η Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με αυτούς τους πυραύλους, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν μόνο για στόχους εντός των ουκρανικών συνόρων.

Ο Justin Crump, στρατιωτικός αναλυτής και πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού, δήλωσε στο BBC ότι οι πύραυλοι Storm Shadow έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί για την Ουκρανία, χτυπώντας με ακρίβεια προστατευμένους στόχους στα κατεχόμενα εδάφη.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κίεβο πιέζει για τη χρήση του εντός της Ρωσίας, ειδικά για να στοχεύσει αεροδρόμια που χρησιμοποιούνται για τις ρωσικές βομβιστικές επιθέσεις, οι οποίες πρόσφατα εμπόδισαν τις ουκρανικές επιχειρήσεις», σημειώνει ο Crump.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει καθημερινούς βομβαρδισμούς από τη Ρωσία, με το Κίεβο να υποστηρίζει ότι χωρίς την άρση των περιορισμών, είναι σαν να πολεμά με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη του.

Παρόλο που η Ουκρανία έχει το δικό της σύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς, αυτά δεν μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο ωφέλιμο φορτίο και πολλές φορές αναχαιτίζονται.

Ο Matthew Savill, διευθυντής στρατιωτικών επιστημών στο think tank Rusi, πιστεύει ότι η άρση των περιορισμών θα δώσει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα στην Ουκρανία: πρώτον, θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» τη δυνατότητα για τη χρήση και άλλων πυραυλικών συστημάτων, όπως τα ATACMS, και δεύτερον, θα προκαλούσε δίλημμα στη Ρωσία σχετικά με την κατανομή της αεροπορικής της άμυνας.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες στη Δύση ότι η χρήση αυτών των πυραύλων εντός της Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίποινα από τη Μόσχα.



Ροη Ειδήσεων