Η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και τη Διεθνή Ημέρα για τη Δημοκρατία με ομιλίες από εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον υπουργό Εσωτερικών, καθώς και με τήρηση ενός λεπτού σιγής. Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η οποία αναγνωρίστηκε από την ελληνική Βουλή στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 με πρωτοβουλία τριών βουλευτών μικρασιατικής καταγωγής (Γιάννης Καψής, Γιάννης Διαμαντίδης, Γιάννης Χαραλάμπους), τιμάται για να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη των γεγονότων. Η Διεθνής Ημέρα για τη Δημοκρατία, η οποία θεσμοθετήθηκε από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση το 1997 και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2007, τονίστηκε επίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Μπούρας, επισήμανε ότι «η “Μικρασιατική Καταστροφή” συνοψίζει τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου 1922, αποτελώντας μια από τις πιο θλιβερές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας», ενώ αναφέρθηκε στη συνεισφορά των μικρασιατών προσφύγων στην αναγέννηση της Ελλάδας. Σχετικά με τη Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας, τόνισε πως «η Ελλάδα έχει χρέος να διαφυλάξει τις αξίες της δημοκρατίας», παραθέτοντας τη φράση του Παύλου Μπακογιάννη ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
Ο Σταύρος Καλαφάτης, εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία, ανέφερε ότι «ορίζοντας ο ΟΗΕ τη 15η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας έδωσε ισχυρή κατεύθυνση στην παγκόσμια κοινότητα». Σχετικά με την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας, τόνισε πως «οι πιο πικρές μας μνήμες παραμένουν ζωντανές» και δήλωσε ότι «οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη με τους γείτονες μας, αλλά δεν υποχωρούμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας».
Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως εγγονός προσφύγων, δήλωσε ότι «οι αλησμόνητες πατρίδες είναι ζώσα πραγματικότητα» και αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά των προσφύγων στη χώρα. Για τη Διεθνή Ημέρα Δημοκρατίας, τόνισε «το μεγάλο χρέος της χώρας για την οχύρωση της δημοκρατίας».
Ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ως «έγκλημα εις βάρος της ανθρωπότητας» και τόνισε την ανάγκη να υπερασπίζουμε το Διεθνές Δίκαιο και να στηρίζουμε τη δημοκρατία παγκοσμίως.
Η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ επεσήμανε ότι τα διδάγματα από τη Μικρασιατική Καταστροφή δείχνουν πως οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι είναι πάντα εις βάρος των λαών, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της δημοκρατίας για τα λαϊκά δικαιώματα.
Ο Στυλιανός Φωτόπουλος από την Ελληνική Λύση τόνισε τις ευθύνες των ελληνικών ηγεσιών για τη στρατιωτική ήττα στη Μικρά Ασία, ενώ η Μαρία Φωτίου από τη Νέα Αριστερά ανέδειξε τη σημασία των προσφύγων ως φορείς της εθνικής τραγωδίας. Ο Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλεύση Ελευθερίας υπογράμμισε την ανάγκη να συναισθανόμαστε τον πόνο των λαών που βιώνουν σήμερα καταστάσεις όπως η γενοκτονία και η προσφυγιά.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, επισήμανε πως «έχουμε χρέος να διδασκόμαστε από την Ιστορία μας» και υπογράμμισε την ευθύνη όλων «να προστατεύουμε τη δημοκρατία καθημερινά».