Το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μέσα στο κόμμα του αποδείχθηκε πολύ πιο βαθύ απ’ όσο περίμενε ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Το γεγονός ότι πλέον είναι ο πρώτος έκπτωτος πρόεδρος κόμματος στην Ελλάδα, μετά από πρόταση μομφής που του υπέβαλαν οι σύντροφοί του, λέει πολλά.
Με 163 ψήφους υπέρ της μομφής και 120 κατά, τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή (8.9.2024) έδειξαν για πρώτη φορά μετά από καιρό ότι λειτουργούν με οργάνωση και σχέδιο για να ανατρέψουν την κατάσταση.
Η πρόταση που είχε καταθέσει η Όλγα Γεροβασίλη λίγες μέρες νωρίτερα – να γίνουν εκλογές στο κόμμα – αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, λόγω της αντίθεσής του στον Τσίπρα, δεν κατάλαβε τι ερχόταν.
Ακόμα και όταν οι συνεργάτες του πριν την Κεντρική Επιτροπή του έλεγαν ότι πρέπει να κρατήσει χαμηλούς τόνους για να δυσκολέψει τους αντιπάλους του, εκείνος δεν το αντιλήφθηκε.
Αντιθέτως, στην ομιλία του, εμφανίστηκε διχαστικός, μιλώντας για φράξιες και βαρονίες, και συνέκρινε τους συντρόφους του με την “ομάδα αλήθειας” της ΝΔ. Και φυσικά, αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι εκείνος ήταν που «πάτησε τη σκανδάλη» κατά τη διάρκεια του προηγούμενου συνεδρίου.
Μετά την ήττα, ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε σπίτι του για να σκεφτεί το πολιτικό του μέλλον. Το αποτέλεσμα τον αιφνιδίασε, καθώς πίστευε ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο, και αυτό φάνηκε και από την έντονη νευρικότητά του όταν αποχαιρετούσε τους συντρόφους του.
Αποκάλεσε μάλιστα τους συντρόφους του «κουκουλοφόρους», γεγονός που οξυγόνωσε τις εντάσεις. Σχολιάζοντας τη διαδικασία της ψηφοφορίας, που ήταν μυστική μέσω κάλπης αλλά μερικώς και φανερή αφού 64 άτομα ψήφισαν τηλεφωνικά, ο Κασσελάκης είπε: «Ξέρετε όλα όσα έχω περάσει τον τελευταίο χρόνο. Η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος, μαζί με διάφορες φράξιες που δεν ανήκουν στην Αριστερά, εξευτέλισαν τα αξιοσέβαστα μέλη του, βάζοντάς τους κουκούλα».
Το πολιτικό μέλλον του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται δύσκολο.
Αν αποφασίσει να κατέβει ξανά στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να παλέψει σκληρά για να βρει συμμάχους και υποστηρικτές. Η στάση του στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή απογοήτευσε ακόμα και όσους ήταν σε ουδέτερη θέση.
Επιπλέον, συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι προδόθηκε από τον Νίκο Παππά, αφού μέλη της ομάδας του βρέθηκαν απέναντί του, δείχνοντας την καχυποψία που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Τα ίδια λέγονται και για τη Ρένα Δούρου.
Η αλήθεια είναι ότι στελέχη της ομάδας του Παππά ενοχλήθηκαν από τη συμφωνία του επικεφαλής τους με τον Κασσελάκη, και έτσι διαχώρισαν τη θέση τους με έντονο τρόπο, χαράζοντας τη δική τους πορεία.
Ο πρώην πρόεδρος πρέπει να σκεφτεί πόσες δυνάμεις του έχουν απομείνει, τόσο στο κόμμα όσο και στην κοινωνία. Μια δεύτερη ήττα θα επιδείνωνε το πρόβλημα του.
Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να δημιουργήσει δικό του κόμμα. Αυτή η επιλογή θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα προβλήματά του, αλλά η πολιτική είναι ένα ακριβό “άθλημα”, και η ίδρυση νέου κόμματος έχει μεγάλο κόστος, ακόμα και για όσους διαθέτουν πολλά χρήματα.
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα αποφασίσει να μπει στη διαδικασία εκλογής, ρισκάροντας πολλά, ή αν θα προτιμήσει να δημιουργήσει το δικό του κόμμα, με τους δικούς του ανθρώπους και τις δικές του ιδέες.
Σε περίπτωση που επιλέξει να κατέβει στις εσωκομματικές εκλογές, θα βρεθεί απέναντι στον άνθρωπο που τον οδήγησε στον Αλέξη Τσίπρα και τον έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ: Τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος.
Ο Νικόλας Φαραντούρης έχει επίσης δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος εξετάζει την κατάσταση και αναζητά συμμάχους. Εάν οι “87” αποφασίσουν να τον στηρίξουν, όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει.
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει πώς θα εμφανιστούν οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου στις επόμενες εσωκομματικές διαδικασίες: ως νέα αντιπολίτευση ή με τη λογική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βγει από την εσωστρέφεια που τον χαρακτηρίζει τελευταία για να παίξει πολιτικά τον ρόλο του.